latinica  ћирилица
12/09/2017 |  23:54 ⇒ 13/09/2017 | 08:11 | Аутор: РТРС

"Република Српска никада није имала већу подршку Србије него данас"

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Република Српска никада није имала већу подршку Србије него данас и истакао да Србија српском народу у региону може помоћи тек онда када је економски и политички снажна.
Александар Вучић (фото: © Tanjug/ Tanja Valic) - Фото: РТРС
Александар Вучић (фото: © Tanjug/ Tanja Valic)Фото: РТРС

"Када је то Република Српска имала већу подршку од Србије него данас? Питајте председника и премијера, питајте опозицију тамо. Највећу има данас", истиче Вучић и додаје да Српска има подршку у моралном, научном, културном, образовном и финансијском смислу.

У обраћању грађанима, Вучић је запитао шта је то раније урађено за српски народ у Црној Гори, осим што се Београд петљао у политику увијек, мислећи да о нечему може да одлучује, а не грађани.

"Ми тек данас правимо Српску кућу у Подгорици. Ми смо из буџета Србије за то издвојили више од три милиона евра. Данас може да се говори о томе колико смо дали и колико ћемо да дамо за обнову нашег Саборног храма у Мостару и за то шта ћемо да урадимо у Грахову, Гламочу и Дрвару и другим местима", навео је Вучић.

Он је нагласио да се се то све могло урадити тек када је Србија постала политички снажна и економски драматично јача.

"Нашем народу можемо да помогнемо тек када имамо економски снажну Србију, тек када имамо политички снажну Србију. Не дам да помажемо нашем народу тако што ћемо тобоже да се бијемо са свима", рекао је Вучић.

Он је рекао и да Србија има најтеже насљеђе од свих земаља у окружењу, али да опет има највише пријатеља.

"Анализирајте са ким Хрватска има добре односе. Анализирајте њихове односе са БиХ и са другима, па ћете да видите да Србија има највише пријатеља и у суседству", истакао је Вучић.

Он је нагласио да је његова власт почела да обиљежава годишњицу НАТО агресије, подигла споменик јунаку Гаврилу Принципу у Београду, те заједнички са Републиком Српском обиљежава значајне историјске датуме као што је сјећање на страдање Срба у акцији хрватске војске и полиције "Олуја".

Када је ријеч о сусрету са америчким предсједником Доналдом Трампом, Вучић је изразио наду да ће са њим разговарати током предстојећег одржавања Генералне скупштине УН у Њујорку, као и наду да ће први човјек САД посјетити Србију.

"Имаћу прилику да неколико минута разговарам и са Трампом. Добио сам позив за његов пријем, искористићу тих неколико минута, свакако ћу га позвати у Србију", рекао је Вучић.

Он је навео да би до краја ове или почетком идуће године требало да буде одржан званични сусрет са Трампом, те изразио наду да ће Србију, након много деценија од посјете Џералда Форда, поново посјетити један амерички предсједник.

Вучић је рекао да ће се у Њујорку срести са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим, са турским предсједником Таипом Реџепом Ердоганом, као и са високим представником ЕУ за спољну политику Федериком Могерини.

Извор: Срна