latinica  ћирилица
13/09/2017 |  13:23 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Дана несталих у Бањалуци и одбране западних граница у Новом Граду

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић најавио је да ће у Бањалуци у петак, 15. септембра, бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату, а у Новом Граду у понедјељак, 18. септембра одбрана западних граница Српске и БиХ од хрватске агресије.
Министар Савановић - прес - Фото: РТРС
Министар Савановић - пресФото: РТРС

Савановић је истакао да се 5.280 цивила и војника воде као нестали, те да је до сада идентификовано 3.454 лица, углавном до 1. јануара 2008. године, до када је Канцеларија за нестала лица у Републици Српској радила тај посао. Након тога је идентификација прешла у надлежност Института за нестала лица БиХ и од тада па до данас идентификовано је само 30 жртава рата српске националности и око 600 несталих Бошњака.

Он је истакао да ће Министарство заједно са невладиним организацијама реаговати како би била покренута иницијатива да се Институт за нестала лица БиХ "пробуди из сна" и врати у оквире дјеловања, због којег је и основан.

Говорећи о обиљежавању одбране западних граница Српске и БиХ од хрватске агресије, Савановић је навео да је хрватско војно и политичко руководство намјеравало да српско питање у БиХ ријеше како је било ријешено и у Хрватској.

"Вођени том логиком, они су 17, 18. и 19. септембра 1995. године извели офанзиву на западне границе Републике Српске, од Козарске Дубице, преко Новог Града и Костајнице до Градишке, са намјером да дођу до Бањалуке, те да са такозваном Армијом БиХ протјерају Србе из БиХ", рекао је Савановић.

Он је навео да су у томе спријечени захваљујући храбрим и надљудским напорима српских бораца, који су зауставили хрватску офанзиву и протјерали хрватске снаге, које су у једном моменту прешле ријеку Уну и дошле на српску територију.

Помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Српске Душко Милуновић рекао је да је програмом обиљежавања Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Српске предвиђено да у петак, 15. септембра, у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци у 9.30 часова буде служен паратос погинулим и убијеним борцима и цивилима, а у 10.15 часова положени вијенци на споменик погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија".

Он је додао да ће вијенци на спомен костурници на Новом гробљу бити положени у 11.00 часова, а у 11.15 часова предвиђено је обраћање званичника.

У 11.35 часова биће положени вијенци на споменик "12 беба" на Новом гробљу, док ће у 11.30 часова у Културном центру "Бански двор" бити представљена књига "Не заборави вољена земљо".

Милуновић је навео да је програмом обиљежавања одбране западних граница Српске у Новом Граду, у понедјељак, 18. септембра, у 10.00 часова планирано полагање вијенаца на Централном споменику цивилним жртвама рата у насељу Туњице, а у 11.00 часова у Цркви Светих апостола Петра и Павла биће служен парастос погинулим борцима.

Након тога, додао је он, у 11.30 часова предвиђено је полагање вијенаца на Централном спомен-обиљежју погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата Новог Града, те у 11.45 часова умјетнички програм и обраћање званичника код централног споменика.

Извор: СРНА