latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:07 ⇒ 14:12 | Аутор: РТРС

Петерсен срећан што се "Харадинај вратио тамо гдје припада"

Бивши специјални изасланик генералног секретара УН на Косову Сорен Јесен-Петерсен данас је Рамушу Харадинају, кога Србија терети због убистава и тешких злочина на Косову током 1998. и 1999. године, честитао избор на мјесто премијера самопроглашеног Косова, истакавши да је срећан што се Харадинај "коначно вратио тамо гдје припада".
Рамуш Харадинај - Фото: РТРС
Рамуш ХарадинајФото: РТРС

У телеграму прослијеђеном медијима Петерсен упућује "најтоплије честитке" и изражава увјерење да ће Харадинај показати "енергију, посвећеност и спремност за бављење неријешеним кључним изазовима".

"Не сумњам да ћете показати посвећеност, енергију и спремност да се бавите неријешеним изазовима као што сте показали током првог кратког временског периода као премијер, те да Косово и њени изванредни људи могу дефинитивно да крећу напријед и испуне своје наде и тежње", навео је Петерсен.

Он је изразио наду да ће имати прилику да посјети Харадинаја и да ће га "видјети у акцији у правом тренутку".

Седамдесетдвогодишњи Сорен Јесен Петерсен је дански адвокат који је дужност специјалног изасланика генералног секретара УН на Косову и шефа Унмика обављао од 16. јуна 2004. до краја јуна 2006. године.

Новоизабрани премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај је некадашњи вођа терористичке Ослободилачке војске Косова кога Србија терети због убистава и тешких злочина на Косову током 1998. и 1999. године.

Харадинај је био оптужен пред Хашким трибуналом за ратне злочине током сукоба на Косову и Метохији, али је ослобођен 2008. године.

Сумња се да је од 1999. године убијено најмање 19 свједока против Харадинаја, након чега су потенцијални свједоци из страха одустали од свједочења пред Трибуналом.

Извор: Срна