latinica  ћирилица
13/09/2017 |  17:28 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Представнички дом се званично успротивио изградњи Пељешког моста (ВИДЕО)

И док опозиција покушава да блокира рад Народне скупштине, Представнички дом парламента БиХ, који већину скупља од тачке до тачке, након шест различитих писама Европској унији о Пељешком мосту, усвојио је Декларацију, којом је предвиђена и међународна арбитража, не буде ли са Хрватском постигнуто рјешење о градњи моста.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Најављена градња Пељешког моста мјесецима компликује бошњачко-хрватске односе у БиХ. И једни, и други обраћали су се европским званичницима. Бошњаци - с циљем да Брисел натјера Хрватску да обустави активности у вези с мостом, а Хрвати да упућена писма не представљају званичан став БиХ. поред СДА потписници Декларације и заступници из реда Поред СДА, Декларацију су подржале СДП, СББ, СДС, Независни блок, ДФ, А-СДА и БПС.

"Иако се говори да, након што је Хрватска добила кредит и отпочела са изградњом, није ништа спорно, ми сви знамо да је то велики проблем и онда треба да шутимо. Ја нећу да шутим па сам написао писмо", рекао је Шефик Џаферовић, замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ (СДА).
 
Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома ПС БиХ (ХДЗ БиХ) истиче се сама изградња Пељешког моста данас под кринком заштите виталних интереса користи у предизборне сврхе.

"Сматрам да смо ових дана изнијели толико ствари који су наштетили угледу БиХ , сусједству и у ЕУ", каже Кришто.

Ситуација је закомпликована усвајањем Декларације о Пељешком мосту. Њоме се обавезују Предсједништво и СМ БиХ на доношење Закона о мору и покретање спора пред међународним, правосудним институцијама ако се не обуставе радње које умањају, или потпуно укидају права БиХ на мору.

Декларација, коју су првобитно потписали бошњачки посланици добила је подршку СДС-а, након што су прихваћени њихови захтјеви Хрватској за корекцију границе код Костајнице и ревитализацију пруге Нови Град-Книн.

"Позивамо Хрватску и ЕУ да се обезбиједе средства за мост на Сави јер имамо аутопут, а немамо мост код Градишке. Трећа ствар, то је јадранско-јонска магистрала и ми позивамо Хрватску да се у ту магистралу уврсти траса преко Поповог поља како би оживили тај крај", истакла је Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а.

И у СНСД-у сматрају да је рјешавање граничних спорова са Хрватском од велике важности за грађане Српске посебно Костајнице. Управо због тога та питања треба посебно третирати, а не као допуна Декларацији, кажу у СНСД-у .

"Сматрам да је то требало одвојити од проблема Пељешког моста и инсистирати на томе да институције БиХ инсистирају код институција Хрватске да се та питања нађу на дневном реду и да Хрватска деблокира та питања", нагласио је Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а.

С обзиром на супростављене ставове Бошњака и Хрвата, питање је хоће ли Предсједништво и Савјет министара БиХ испоштовати захтјеве из Декларације.

У међувремену, Хрватска је добила 385 милиона евра кредита, што довољно говори о озбиљној намјери да граде Пељешки мост.