latinica  ћирилица
13/09/2017 |  18:20 ⇒ 14/09/2017 | 08:40 | Аутор: РТРС

Сниматељи РТРС-а избачени из скупштинске сале; осуда Уређивачког колелгијума и новинара (ВИДЕО)

Блокаду рада Народне скупштине Републике Српске обиљежио је напад на представнике Радио-телевизије Републике Српске.
Опозиција блокирала парламент - Фото: РТРС
Опозиција блокирала парламентФото: РТРС

Кршећи моралне норме, Закон о РТРС-у и Закон о Јавном РТВ систему БиХ, СДС-ов Миладин Станић онемогућио је рад сниматељима РТРС-а у скупштинској сали и забранио им снимање сједнице парламента. Иако је годинама дио скупштинске екипе РТРС-а, сниматељ Бојан Трнић, каже, овоме се није надао.

"У току наведене ситуације посланик Миладин Станић ми је пришао и рекао да напустим скупштинску салу у којој сам био на радном мјесту и да изнесем камере и опрему, што сам и учинио", истиче Трнић.

Вијест о овакавом поступку Станића изненадила је и његовог страначког шефа Вукоту Говедарицу. На првој конференцији за медије опозиције истакао је да није упознат са поступком свог страначког колеге.

"Провјерићу о чему се ради. Чисто сумњам да би досподин Станић себи то дозволио", рекао је Говедарица.

Ипак, на другој прес конференцији Говедарица је бранио поступак свог колеге. Након разговора са Станићем тврди  да из скупштинске сале нико није истјеран. Сниматеља је, објашњава Говедарица, Станић замолио да се удаљи док он у скупштинској сали обави приватни разговор.

"РТРС снима сједнице Народне скупштине, паузе не снима колико знам. Приватне разговоре не можете снимати, сложићемо се. Та формулација да је неко избачен, жао ми је, али мислим да је у питању велика дезинформација", додао је Говедарица.

Овакве поступке Станића супротне и законима и моралним нормама Говедарица није осудио. Подсјетимо – екипа Радио-телевизије Републике Српске у складу са законом стално је присутна у парламенту током засједања. Иако у трајању паузе слика из Скупштине не иде у етер, она се и даље снима, али без тона. Овакав скандалозан поступак народног посланика осудио је и Уређивачки колелгијум РТРС-а.

"Посланик СДС-а Миладин Станић, који је истјерао два камермана из сале у којој је опозиција блокирала рад Народне скупштине Републике Српске, прекршио је, не само моралне норме, већ и законске одредбе из Закона о РТРС-у, члан 13 став 7, којим је прописано да РТРС има право и обавезу да информише јавност о скупштинским активностима и у ту сврху има право да присуствује сједницама Народне скупштине, као и члан 37 истог Закона", стоји у саопштењу.

Миладин Станић, оваквим поступком, истакао је Уређивачки колегијум, прекришио је и члан 41 Закона о Јавном РТВ систему БиХ и то онај који се односи на приступ и емитовање догађаја.

Овакав поступак према медијским радницима осудио je Клуб новинара Бањалука.

"Удружење БХ новинара издало је саопштење за јавност, заузели смо став да је недопустиво да опозиција и позиција и њихови посланици у међусобном обрачуну истовремено нападају новинаре који самим тим постају колатерална штета", рекао је Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука.

Новинари, кажу у удружењу нису и не могу бити дио сукоба два политичка блока. Зато их позивају на солидарност.