latinica  ћирилица
14/09/2017 |  08:30 ⇒ 08:30 | Аутор: РТРС

Преко Грчке до стабилног снабдијевања гасом?

У ЕУ расте потрошња гаса, па је Европски парламент јуче изгласао нове обавезујуће мјере како би осигурали снабдијевање у случају гасних криза. Нове директиве захтијевају већу прекограничну испомоћ међу земљама чланицама. Управо од гасних пројеката које развија и Србија, очекује се јачање сарадње и међу балканским земљама. Грчка позива Србију да се укључи и у изградњу терминала за течни природни гас у Егејском мору.
Гас - Фото: РТРС
ГасФото: РТРС

Грчка планира да у луци Александрополис изгради терминал за течни природни гас, такозвани ЛНГ терминал, капацитета 6,1 милијарду кубика гаса годишње. За ту инвестицију, партнере тражи у приватним компанијама, а по 20 посто удјела нуди и Бугарској и Србији.

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже да тај пројекат дјелује интересантно са становишта гасног снабдијевања и сигурности.

Међутим, додаје министар, те податке треба добро погледати, видјети да ли та инвестиција има смисла и на крају донијети одлуку.

Предсједник Удружења за гас Србије Војислав Вулетић каже да је снабдијевање Србије из више праваца и од више добављача свакако корисно.

"Уколико се уговори и снабдјевач, онда вриједи градити и терминал", сматра Вулетић.

Терминал би користио ако се има у виду да Србија и Бугарска већ развијају пројекат гасовода од Ниша до Софије, а Бугарска  граде даље гасовод до Грчке.

Румунија има велике домаће резерве, па Србија разматра и гасно повезивање Мокрин–Арад.

Министар Антић наводи да са српске стране треба да се уради једна веома кратка дионица од само седам километара гасовода.

"Ја ћу 28. бити у Букурешту. То ће бити прилика да разговарамо са Румунима, али и да наставимо разговоре са Европском комисијом за подршку", најављује Антић.

Европска унија пооштрава мјере за сигурност снабдијевања гасом својих чланица.

Извјестилац Европског парламента Јиржи Бусек наводи да ЕУ има правно обавезујући механизам солидарности у случају озбиљних проблема са испоруком гаса.

"Имамо и листе заштићених купаца, испоручиоца гаса и заштићених примаоца. Имамо кризне планове, а Парламент уводи и 'Коридоре хитних залиха' и обавезну регионалну сарадњу", додаје Бусек.

Европска унија двије трећине потрошње природног гаса покрива увозом од чега је једна трећина руски гас, а остатак стиже највише из Норвешке, Алжира и Катара.

Гас се допрема гасоводима и бродовима преко ЛНГ терминала.

Извор: РТС