latinica  ћирилица
14/09/2017 |  09:07 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Паника у САД, издата директива: Уклоните Касперски

Администрација предсејдника САД Доналда Трампа наложила је владиним агенцијама у САД да уклоне производе Лабораторије Касперски из својих информационих система.
Бинарни код (илустрација) -
Бинарни код (илустрација)

Трампова администрација је забринута да је та компанија за сајбер безбједност, чије је сједиште у Москви, подложна утицају Кремља.

Министарство за унутрашњу безбједност САД издало је директиву агенцијама у којој им је наредило да идентификују производе Касперског у својим информационим системима у року од 30 дана, направе планове за уклањање и прекид употребе производа у року од 60 дана, а да у року од 90 дана почну и да реализују те планове за одустајање од употребе тих производа, преноси Ројтерс.

"Министарство је забринуто због веза између одређених званичника Касперског и руске обавјештајне и других владиних агенција, као и због норми према руском закону које омогућавају руским обавјештајним агенцијама да траже или принудно изнуде помоћ од Касперског и да пресрећу комуникације које протичу кроз руске мреже", наводи то министарство.

Из Касперског нису одмах одговорили на захтјев за коментар. Та компанија је у више наврата негирала да има везе са било којом владом и да не би помогла влади у сајбер шпијунажи.

Извор: Танјуг