latinica  ћирилица
14/09/2017 |  09:18 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Ћеранић за РТРС: Поједини желе интервенцију СИПЕ на територији Српске (ВИДЕО)

Покушај заустављања рада Народне скупштине Републике Српске је дефинитивно увод у "македонски сценарио" и политички дебакл опозиције која насиљем није успјела у својим намјерама, јер је Српска тврд орах, непокорна и тако ће и остати изјавио је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци гостујући у нашем Јутарњем дневнику.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је истакао да поједини желе интервенцију СИПЕ на територији Републике Српске

- Можемо се сјетити протеста 14. маја у Бањалуци. Само што код нас нису фактор албанске партије, али јесте Бакир Изетбеговић и његова странка СДА и то јесте кључ. Ћамил Дураковић је испред своје организације "Одговор" најавио да ће доћи до сукоба српских партија и посланика и тражио је интервенцију СИПЕ. Желе интервенцију иниституција БиХ, првенствено СИПЕ уз потпуно игнорисање институција Републике Српске, првенствено МУП-а Српске - нагласио је Ћеранић.

Ћеранић је коментарисао и саопштење СНСД-а поводом јучерашњих догађаја у Парламенту Српске.

- Чим се прозива Брајан Хојт Ји, који је замјеник помоћника америчког државног секретара и који посљедњих мјесеци борави у Скопљу. Он има штаб у америчкој амбасади у Скопљу и онда је јасно на коју се амбасаду у Сарајеву мисли. Брајан Хојт Ји вуче потезе и он сада врши одређене рокаде у ОХР-у и ОЕБС-у. Доводи агилније дипломате, добре оперативце, а све у смислу вршења нових притисака на Бањалуку, али и на Београд - истакао је Ћеранић.

 Он додаје да се сада проблем у Македонији, Србији и БиХ своди се на то да се жели спријечити продор руског и кинеског капитала.

- У Македонији плате нису биле мале, народ је имао добар стандард управо захваљујући великим инфраструктурним пројектима које је уложила кинеска влада, а утицале су и најеве градње руских гасовода и нафтовода. Дакле желе спријечити утицај тог капитала. Видимо да Србија не одустаје од разговора са великим кинеским компанијама у управо је предсједник Вучић најавио долазак и недавно примио једног врло важног кинеског државног званичника. Исто се дешава и са Републиком Српском, гдје се покушава спријечити продор кинеског и руског капитала и и њохов утицај који би донио препород и Српској и Србији - нагласио је Ћеранић.