latinica  ћирилица
14/09/2017 |  10:25 | Аутор: РТРС

Конгрес тражи од Трампа да се изјасни против расизма

Амерички Конгрес усвојио је заједничку резолуцију којом се од предсједника Доналда Трампа тражи да се изјасни против група које шире мржњу и подржавају расизам, екстремизам, анти-семитизам и залагање за супериорност бјелаца.

Представнички дом усвојио је резолуцију у сриједу, дан послије Сената. Мјера ће бити прослијеђена Трампу, који је био критикован због реакције на насиље у Шарлотсвилу, у Вирџинији.

Портпаролка Бијеле куће саопштила је да ће Трамп "апсолутно" потписати резолуцију коју је поднио демократски сенатор Марк Ворнер са колегама из обје странке - демократама Тимом Кејном и Ричардом Блументалом, те републиканцима Коријем Гарднером, Џонијем Ајсаксоном и Лизом Мурковски, преноси Глас Америке.

У тексту резолуције помиње се скуп "стотина бјелачких националиста, заговорника супериорности бјелаца, припадника Кју клукс клана и неонациста" у Шарлотсвилу 11. августа, који су узвикивали расистичке и анти-семитске пароле и "насилно се сукобили са контрадемонстрантима".

Наводни неонациста је наредног дана аутомобилом улетио међу уцеснике контрадемонстрација, усмртио Хедер Хејер и повриједио 19 особа. Погинула си и два полицајца, када се срушио хеликоптер у којем су надзирали протесте.

Конгрес је убиство Хедер Хејер осудио „као домаћи терористички напад”. У резолуцији се наводи да Конгрес одбацује „бјелачки национализам, заговарање супериорности бјелаца и неонацизам као изразе мржње и нетолеранције који су у супротности са америцким принципима”.

Трампова администрација се позива да употреби сва расположива средства у рјешавању проблема пораста броја тих група у земљи, да истражи сва дјела застрашивања и домаћег тероризма за које су одговорне и да спријечи даље насиље.

Трамп је првобитно за насиље у Шарлотсвилу окривио „многе стране”, да би неколико дана касније осудио неонацисте, заговорнике супериорности бјелаца и припаднике „Кју клукс клана”. Послије тога је поново окривио „обје стране”.

Извор: Танјуг