X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Rukomet EP 2018.
14/09/2017 |  10:25 | Аутор: РТРС | Коментара: 0

Конгрес тражи од Трампа да се изјасни против расизма

Амерички Конгрес усвојио је заједничку резолуцију којом се од предсједника Доналда Трампа тражи да се изјасни против група које шире мржњу и подржавају расизам, екстремизам, анти-семитизам и залагање за супериорност бјелаца.
Доналд Трамп (Фото: Танјуг/AP ) - Фото: ТАНЈУГ
Доналд Трамп (Фото: Танјуг/AP )Фото: ТАНЈУГ

Представнички дом усвојио је резолуцију у сриједу, дан послије Сената. Мјера ће бити прослијеђена Трампу, који је био критикован због реакције на насиље у Шарлотсвилу, у Вирџинији.

Портпаролка Бијеле куће саопштила је да ће Трамп "апсолутно" потписати резолуцију коју је поднио демократски сенатор Марк Ворнер са колегама из обје странке - демократама Тимом Кејном и Ричардом Блументалом, те републиканцима Коријем Гарднером, Џонијем Ајсаксоном и Лизом Мурковски, преноси Глас Америке.

У тексту резолуције помиње се скуп "стотина бјелачких националиста, заговорника супериорности бјелаца, припадника Кју клукс клана и неонациста" у Шарлотсвилу 11. августа, који су узвикивали расистичке и анти-семитске пароле и "насилно се сукобили са контрадемонстрантима".

Наводни неонациста је наредног дана аутомобилом улетио међу уцеснике контрадемонстрација, усмртио Хедер Хејер и повриједио 19 особа. Погинула си и два полицајца, када се срушио хеликоптер у којем су надзирали протесте.

Конгрес је убиство Хедер Хејер осудио „као домаћи терористички напад”. У резолуцији се наводи да Конгрес одбацује „бјелачки национализам, заговарање супериорности бјелаца и неонацизам као изразе мржње и нетолеранције који су у супротности са америцким принципима”.

Трампова администрација се позива да употреби сва расположива средства у рјешавању проблема пораста броја тих група у земљи, да истражи сва дјела застрашивања и домаћег тероризма за које су одговорне и да спријечи даље насиље.

Трамп је првобитно за насиље у Шарлотсвилу окривио „многе стране”, да би неколико дана касније осудио неонацисте, заговорнике супериорности бјелаца и припаднике „Кју клукс клана”. Послије тога је поново окривио „обје стране”.

Извор: Танјуг