latinica  ћирилица
14/09/2017 |  11:08 | Аутор: РТРС

Тачи: Србија ће признати Косово, нека сами одлуче кад

Косовски предсједник Хашим Тачи изјавио је да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу и да је вријеме за нову, одлучујућу фазу тог дијалога.

Према његовим ријечима, нормализација односа значи мир и стабилност за регион и сигурну евроатлантску перспективу за Косово и европску за Србију.

Тачи је за Глас Америке рекао да ће корист од тога имати и Београд и Приштина, те да су за то заинтересоване и међународна заједница и земље региона. "Желим да вјерујем да ће то отворити нову страницу у дијалогу између Косова и Србије, или ће то бити коначна фаза, што значи извјесну интеграцију Косова у УН и бржу европску перспективу Србије", рекао је Тачи.

Коментаришући најаве да би се у дијалог Београда и Приштине, који се одвија уз посредовање Брисела, могле укључити и САД, Тачи каже да ће ЕУ и шефица европске дипломатије Федерика Могерини задржати главну углогу у том процесу.

"Али, наравно, хтијео сам као и увијек да САД имају активнију улогу, јер за косовске институције то значи повјерење и геранције да ће процес постизања споразума и његове реализације бити успјешан", рекао је Тачи и најавио чешће сусрете са предсједником Србије.

Тачи, који је боравио у Вашингтону, није искључио ни могућност сусрета са Александром Вучићем у Њујорку већ током предстојећег засједања Генералне скупштине УН. Важно је, каже, да САД буду више укључене у овај процес јер нова америчка администрација има јасан став о том питању.

Упитан да ли ће инсистирати на томе да Београд призна косовску независност или ће то бити само споразум о нормализацији односа, Тачи каже: "Радићемо на пуној нормализацији државних односа и миру наша два народа, је је то у интересу Косова, Србије и региона. Напорно ћемо радити да Косова убрзо постане чланица УН. Али, што се тиче признавања, то ће се догодити у блиској будућности и томе ће одлучити српске институције. Не можемо им наметати временске оквире или њихову агенду у вези с признавањем Косова, али једно је сигурно - да Косово и Србија, које су сада у 'статусу кво', морају да олакшају себи евроатлантску и европску перспективу и да једни другима у томе не отежавамо".

Извор: Танјуг