latinica  ћирилица
14/09/2017 |  11:29 ⇒ 11:38 | Аутор: РТРС

Новости: САД у Србији спрема медијски десант на Русију!

САД и њени НАТО савезници спремају се за жестоку антируску медијску офанзиву у Србији, пишу Вечерње новости.
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com) -
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com)

Како сазнају Вечерње новости, дио износа од 250 милиона долара које је Конгрес САД за фискалну 2018. и 2019. додијелио Фонду за супротстављање руском утицају, ускоро стиже и у Србију.

Према информацијама листа, увелико су у току припреме за лансирање пројекта "Супротстављање руској кампањи дезинформисања на Балкану", који би требало да стартује крајем ове или почетком наредне године покретањем "регионалног медијског центра за питања одбране и безбједности" под радним називом "Балкан секјурити нетворк" ("Балканска безбједносна мрежа").

Радовима на "супротстављању руском информативном рату у региону", што је заправо покушај потпуног америчког овладавања овдашњим медијским простором, како пише лист, руководе Џон Капело, виши сарадник за војна питања у Фондацији за одбрану демократије и некадашњи амерички војни аташе у амбасадама САД у Србији и у Израелу, и Данијел Шунтер, директор невладине организације Евроатлантска иницијатива из Београда.

На пројекту су ангажовани и НАТО сектор за јавну дипломатију из Брисела и НАТО Канцеларија за везу у Београду, а важну улогу има и Сајмон Фицгибон, аташе за одбрану у Амбасади Велике Британије у Београду.

Финансирање пројекта, према информацијама Новости, ићи ће преко НАТО, њемачког Маршаловог фонда, Националне задужбине за демократију која је један од главних финансијера тзв. невладиног сектора у Србији, те Америчке (војне) команде за Европу (УСЕУКОМ).

Очекује се да ће свој допринос дати и дипломатски представници Њемачке, Канаде и Норвешке, као и Словеније преко пуковника у пензији Антона Туње, некадашњег војног аташеа Словеније у Србији.

Ови планови за дипломатско-војно-пропагандну агресију Запада на Србију, иначе, проистичу из Закона о супротстављању дестабилизујућим активностима Ирана, који је у америчком Конгресу усвојен 27. јула.

Њиме је предвиђено и оснивање поменутог антируског пропагандног фонда од 250 милиона долара, који, како је наведено у закону, осим у Србији треба да буде искоришћен за сузбијање руског утицаја и у Албанији, Босни и Херцеговини, Грузији, Македонији, Молдавији, на самопроглашеном Косову и у Украјини, као и у НАТО и ЕУ чланицама које су "рањиве на утицај Руске Федерације".

Извор: Вечерње новости