latinica  ћирилица
14/09/2017 |  11:41 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Кошарац: Бруталан напад на институције Српске с циљем очувања позиција у Сарајеву

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да су СДС, ПДП и НДП у посљедња два дана извршили незапамћен и бруталан напад на институције Републике Српске с циљем да по сваку цијену сачувају климаве позиције у заједничким институцијама и пропалу коалицију на власти у Сарајеву.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је у изјави за Срну рекао да је гласање на јучерашњој сједници Представничког дома парламента БиХ показало да, осим Савјета министара БиХ, подршку већине посланика немају ни чланови Колегијума Представничког дома.

"Челници СДС-а, ПДП-а и НДП-а страховали су од могућег изгласавања неповјерења Савјету министара и смјене чланова Колегијума Представничког дома, због чега су, дан уочи сједнице парламента у Сарајеву, покушали да испровоцирају инциденте и физичке обрачуне у Народној скупштини Републике Српске", нагласио је Кошарац.

Он је упозорио да су челници СДС-а, ПДП-а и НДП-а у протекле три године показали да су спремни на све, укључујући и рушење Републике Српске и њених институција, како би оправдали повјерење које су им у Сарајеву указали СДА Бакира Изетбеговића и међународни фактори.

"Увјерен сам да своје прсте у бруталним нападима челника СДС-а, ПДП-а и НДП-а на неке од кључних институција Републике Српске, какве су Народна скупштина и Радио-телевизија Републике Српске, имају и званичници СДА и међународни фактори који су прије три године направили власт у Сарајеву која се данас распада", рекао је Кошарац.

Он је изразио задовољство због, како је навео, чињенице да су институције Републике Српске успјеле да одбране своје достојанство и демократски капацитет, као и право на постојање и доношење одлука на легалан и легитиман начин.

"Посебно сам срећан што су избјегнути физички сукоби у институцијама Републике Српске, које је прије неколико седмица најављивао Вукота Говедарица. Тај сценарио је, очито, пажљиво припреман, али су налогодавци Говедарице, /Бранислава/ Бореновића и /Драгана/ Чавића још једном остали кратких рукава", закључио је Кошарац.

Извор: Срна