latinica  ћирилица
14/09/2017 |  12:16 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Посљедња упоришта ИД у Сирији држе џихадисти из БиХ

Према информацијама које је данас објавио загребачки Вечерњи лист, посљедња упоришта Исламске државе у Сирији држе џихадисти из БиХ.
ИД                                                                             (Фото:twitter) -
ИД (Фото:twitter)

Према извјештају Министарства одбране Русије, након велике побједе над исламистима у Дер Ез-Зору, сиријска војска контролише више од 85 одсто територије земље. Сиријска војска, борци либанског Хезболаха и припадници иранске револуционарне гарде, након ослобођења Дер Ез-Зора, кренули су према граду Мајадину, уз поједине дијелове Раке, посљедњем упоришту терориста.

Град Мајадин је специфичан по томе што се у њему налазе, уз остале стране борце, готови сви борци из БиХ и осталих земаља бивше Југославије.

Према информацијама до којих је дошао дописник Вечерњег листа из Сирије, а које је добио од сиријске безбједносне службе, у борби за Деир Ез-Зор погинуо је и Бошњак Амер Џинић, ИД-овац из села Ошве код Маглаја, који је у Сирију отишао крајем 2013. године. У Сирију у џихад Амер Џинић је отишао са оцем, који је био члан вехабијско-селефијске заједнице, и седморо браће и сестара. Најмлађи брат Алмир успио је да побјегне из Сирије, али је ухапшен на аеродрому Сарајево у јулу 2016. на основу потјернице коју је Суд БиХ расписао за њим због кривичног дјела организовања терористичке групе ради тероризма. Алмир је у Сарајево стигао из Истанбула, у којем га нико није зауставио упркос потјерници која је за њим била расписана.

У посљедњих мјесец дана, према изворима западних обавјештајних служби, више од 300 џихадиста из Раке и Дер Ез-Зора преко Турске вратило се у земље Европске уније, али и у БиХ. Да је крај Исламске државе у Сирији питање дана, показује и чињеница да су терористи почели пребацивати новац са територије коју јођ контролишу, међу којима су и европске, саопштио је представник МИП Русије Дмитриј Феоктистов.

С обзиром на тренутно стање на терену, очекује се да би сиријски предсједник Башар Ал Асад ускоро могао да прогласи побједу над Исламском државом у крвавом рату који траје дуже од шест година.

Извор: Вечерњи лист