latinica  ћирилица
14/09/2017 |  12:43 | Аутор: РТРС

Книн - Неподобна три прста хрватског краља Звонимира

Корисници друштвених мрежа су примјетили нешто необично на табли која се налази на улазу у Книн.
Краљ Звонимир - Фото: РТС
Краљ ЗвонимирФото: РТС

На њој је представљен краљ Звонимир са натписом "Краљевски град Книн – Добродошли (Welcome)". Међутим, приказ краља Звонимира се разликује од оригинала по томе што су на његовој десној шаци на оригинална три досликана још два прста. да би их било пет.

Два прста која се виде на табли (мали и домали прст) нису испружена на оригиналном приказу.

"Изгледа да се некоме није свидјело да Звонимир дочекује посјетиоце Книна са испружена три прста, што је српски поздрав од 1990. године", наводи портал "Мондо".

Дмитар Звонимир је био бан, војвода и краљ Хрватске. Први пут се јавља у изворима као владар сјеверне Хрватске, тј. Славонског баната. Умро је 1089. године. Питање начина на који је умро краљ Звонимир једно је од контроверзнијих у хрватској историографији. Једни сматрају да је Звонимир умро природном смрћу, а други да је убијен. Поставка о насилној смрти заснива се на причи у којој су Хрвати убили свога краља на Косову Пољу код Книна 20. априла 1089. противећи се његовом позиву да, по папину налогу, крену у крсташки рат. Тај податак је у 14. веку уврштен у хрватску редакцију Љетопис попа Дукљанина, као и у нека каснија дјела.

Извор: РТС