latinica  ћирилица
14/09/2017 |  12:45 ⇒ 16:37 | Аутор: РТРС

Влада Српске о проблемима укњижбе перспективних локација Оружаних снага БиХ

Влада Републике Српске утврдила је, на данашњој сједници у Бањалуци, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналним дјелатностима.
Сједница Владе РС (фото:vladars.net) -
Сједница Владе РС (фото:vladars.net)

Прихваћена је и Информација о одржаном  Форуму  у Тузли на тему „Анализа функционалности аеродрома и проблема укњижбе перспективних локација Оружаних снага БиХ". Министарство саобраћаја и веза и „Аеродроми Републике Српске"  задужени су да поднесу захтјев Предсједништву БиХ да се дио некретнина које су у фактичкој власти Аеродрома Бањалука, прогласи као неперспективна војна имовина, а након тога ће надлежни органи провести поступак у складу са важећим прописима, како би се ове некретнине укњижиле као власништво „Аеродрома Републике Српске". Министарство саобраћаја и веза и „Аеродроме Републике Српске" задужују се и да покрену процедуру за укњижбу некретнина потребних за одвијање дјелатности аеродрома у Бања Луци у корист предузећа „Аеродроми Републике Српске".

Влада Републике Српске задужује све одговорне из Републике Српске да питање перспективне и друге војне имовине рјешавају искључиво примјеном члана 72. став 2. Закона о одбрани БиХ, а да се питање неперспективне војне имовине на основу Закона о критеријумима о расподјели ове имовине, регулише  посебним Споразумом између Савјета министара БиХ и влада оба ентитета.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о активностима Министарства за избјеглице и расељена лица на имплементацији пројеката у области социјалног становања. Вриједност пројекта „Затварање колективних центара и алтернативних смјештаја путем обезбјеђења јавних стамбених рјешења на подручју Републике Српске је око 29,2 милиона еура, од чега су 18,1 милион евра кредитна средства. Пројектом је, од укупно 624 стамбене јединица, на територији  Српске предвиђена је изградња 494 стана и 130 јединица за смјештај у домове пензионера и геријатријске установе.

Влада Републике Српске je прихватила Информацију о потреби финансијске помоћи Фудбалском клубу „Борац" Бања Лука у износу од 100.000 марака из буџетске резерве.

Донесена је и Одлука о давању сагласности за приватизацију 44 стана изграђених и набављених средствима Владе Републике Српске у граду Бања Лука и општинама Станари, Вишеград и Невесиње.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о привременој мјери за промет трупаца којом се правним лицима, предузетницима и физичким лицима забрањује да врше промет трупаца, осим трупаца црног бора, изван територије Републике Српске.