latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:20 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Греф: Хрватска превара је невиђена, без преседана

Сбербанка ће на суду тражити да им Агрокор врати дуг, најавио је руководилац Сбербанке Херман Греф рекавши да је Агрокоров случај превара без преседана.
Херман Греф (фото:Ramil Sitdikov / Sputnik ) -
Херман Греф (фото:Ramil Sitdikov / Sputnik )

Из Сбербанке подсјећају да је Агрокоров дуг према Сбербанци 1,1 милијарду евра, а произлази из неколико зајмова те да је у августу Сбербанка у Хрватској покренула казнени поступак против оснивача и већинског дионичара Агрокора Ивице Тодорића.

Сбербанка планира да процесуира и ревизора који је потврдио Агрокорове фалсификоване пословне извјештаје скривајући обавезе веће од једне милијарде долара, рекао је Греф.

- Што се тиче хрватског случаја, ништа се не мијења. Имамо правну стратегију и не мислимо да је она на кратке стазе. Наше су резервације (за Агрокоров дуг) стопостотне, па смо спремни за дуготрајни парнични поступак и довешћемо пред лице правде све особе које су тамо починиле очигледну превару - рекао је Греф.

Додао је како је већ поднесена казнена пријава против власника и управе Агрокора те да се нада како ће "одговорности привести и ревизорску компанију која је потврдила лажне извјештаје".

Каже како је за то нужно неколико правних корака и докумената, за што је потребно одређено вријеме те да већ учињени правни кораци, као и они који слиједе, сведоче о томе да ће се Сбербанка случајем Агрокор бавити детаљно.

- Имамо велика потраживања, како у вези са схемом коју спроводи хрватска влада, тако и према менаџерима и ревизорима саме компаније. Путем суда вратићемо наш новац, али то може да потраје - рекао је Греф.

Према његовим ријечима, Сбербанка не намјерава да више финансира Агрокор.

- Ситуација је за нас крајње нетранспарентна, то смо неколико пута истакли хрватској влади. Чудно је што је хрватска влада подржала одсуство нетранспарентности. У недостатку транспарентности, када не разумијемо колико је новца потребно за компанију и какав је квалитет управљачког кадра, када не разумијемо колико се сврсисходно троши овај новац, не желимо да учествујемо у таквим процесима - додао је шеф Сбербанке.

Истакао је да се Сбербанк у случају Агрокор први пут суочава са тако великом преваром.

- Ми ћемо постићи наш циљ. Случај је без преседана. Имамо такву превару, још невиђену, када управа скрива стварно стање, фингира добит и скрива се иза неравнотеже обвеза веће од милијарде долара. Ово је први такав случај с којим смо се сусрели, али ипак мислим да ћемо доћи до циља - рекао је Греф.

Извор: Пословни дневник