latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:38 | Аутор: РТРС

ПУ Бањалука: Мање кривичних дјела за 18,4 одсто

На подручју које покрива Полицијска управа Бањалука у августу је извршено 178 кривичих дјела, што је 18,4 одсто мање у односу на исти мјесец прошле године, када је евидентирано 218 кривичних дјела, речено је данас на конференцији за новинаре представника ове управе.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

"Повећан је број евидентираних случајева нарушавања јавног реда и мира за 47,4 одсто, захваљујући активностима полицијских службеника усмјерених на спречавању и санкционисању просјачења", рекао је начелник ПУ Бањалука Жељко Спасојевић.

Он је навео и да су смањени прекршаји са елементима насиља, а број саобраћајних незгода је мањи за 4,9 одсто.

Спасојевић је оцијенио задовољавајућим стање безбједности у августу на подручју које покрива ова управа јер у августу није било евидентираних тешких кривичних дјела, док су расвијетљена кривична дјела и догађаји који су били од значајнијег интереса за јавност.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Новковић је навео да је у августу по непознатом извршиоцу расвијетљено 57 кривичних дјела, односно 60 одсто, а укупно је расвијетљено 79,2 одсто свих евидентираних кривичних дјела.

Он је рекао да су у посматраном периоду пријављена 92 кривична дјела против имовине или 31,3 одсто мање у односу на упоредни период, од чега је расвијетљено 61,9 одсто.

"Евидентирана су 34 кривична дјела крађе, што је 39,3 одсто мање у односу на август прошле године, 25 кривичних дјела тешке крађе, односно за 34,2 одсто мање, а евидентирано је и једно кривично дјело разбојништва које је расвијетљено", истакао је Новковић.

Он је навео да је запримљено 13 пријава о почињеним кривичним дјелима против живота и тијела и сва су расвијетљена, додавши да нема евидентираних убистава.

Новковић је рекао да су у августу евидентирана два кривична дјела у вези са отуђењем моторних возила, што је 50 одсто мање у односу на исти мјесец лани, када их је било четири.

"Из области кривичних дјела привредног криминалитета у посматраном периоду, активностима полицијских службеника откривено је 18 кривичних дјела, а евидентирана су и три кривична дјела и седам прекршаја у вези са злоупотребом опојних дрога, а 27 лица је лишено слободе", нагласио је Новковић.

Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је навео да је на подручју Полицијске управе Бањалука у августу евидентирано укупно 115 нарушавања јавног реда и мира, што је за 47,4 одсто више него у августу прошле године, од чега 142 прекршаја који су санкционисани подношењем 52 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 61 прекршајног налога.

"Прекршаје је починило 136 лица, међу којима је 37 повратника и три малољетника. Евидентирано је једно нарушавање јавног реда и мира са пет или више лица", истакао је Стакић.

Он је рекао да је у посматраном периоду евидентирано 328 саобраћајних незгода, односно 4,9 одсто мање у односу на август лани.

"У саобраћајним незгодама су погинула четири лица, док су лани у августу погинула два лица, осам лица је тешко повријеђено или за 46,6 одсто мање. Лакше су повријеђена 94 лица што је за 3,3 одсто више", истакао је Стакић.

Стакић је подсјетио да је у току акција "Заштитимо дјецу у саобраћају" те истакао да је у досадашњем периоду у основним школама на подручју Полицијске управе Бањалука реализовано 70 предавања о теми безбједног и правилног учешћа пјешака и бициклиста у саобраћају.

Он је навео и да је обављена контрола 36 аутобуса, те да су четири аутобуса упућена на технички преглед.

Извор: СРНА