latinica  ћирилица
14/09/2017 |  13:57 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

ЕУ жели Сјеверни ток 2

Већина држава Европске уније подржава да се Европској комисији дозволи мандат за преговоре са Москвом о стварању правне основе за рад Сјеверног тока 2, изјавио је европски комесар за енергетику и климу Мигел Ариас Кањете.

Европска комисија жели да наметне неколико правила Европске уније будућем гасоводу, која сада не важе. Љетос је Европска комисија добила мандат за вођење преговора са Русијом. Тај мандат треба да одобри и Савјет ЕУ.

- У садашњој фази разговора у Савјету могу се издвојити три различита приступа мандату. Први - значајан број држава ЕУ јасно подржава мандат. Други - постоји група држава које су прилично неутралне о тој идеји и још нису саопштиле своје мишљење о њој. И на крају, само мали број држава ЕУ у овој фази је против мандата из различитих разлога: или га сматрају непотребним или приједлог ЕК сматрају недовољно амбициозним - рекао је Кањете у Европском парламенту.

Притом, Европска комисија сматра да Сјеверни ток 2 може негативно да утиче на низ праваца транзита гаса у ЕУ, укључујући украјински, сматра европски комесар.

Сјеверни ток 2 подразумијева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, по дну Балтичког мора, до Њемачке.

Извор: Спутњик