latinica  ћирилица
14/09/2017 |  14:21 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Скуп слависта у Тршићу и Београду

У Београду и Тршићу ће се од данас до 17. септембра одржава 47. Међународни научни састанак слависта. Током четири дана професори из цијелог свијета расправљаће о најважнијим питањима језика, књижевности и културе.
Вук Караџић - Фото: РТРС
Вук КараџићФото: РТРС

 Значај, занимљивост и актуелност тематике учинили су да на конференцији учествује око 150 научника из наше земље, Европе и свијета, са универзитета на којима се изучава славистика.

"Овај скуп је годишњи састанак свих оних људи који српску културу, Србију, књижевност, наше културно наслијеђе представљају студентима широм свијета. То су професори најугледнијих свјетских универзитета, неријекто академици. Ми смо у прилици да размијенимо сазнања о томе куда се славистика креће, каже Љиљана Марковић, декан Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Овогодишње теме су Алекснадар Белић и "Београдски стил", Српска лексикографија - Рјечници српског језика као изворишта граматичких и семантичких истраживања, керневализација у српској књижевности.

"Пошто се Белић дуго интересовао за Вуков рад, и са одушевљењем о њему писао, ја се трудим да то повежем научно и да поново ставим на дневни ред", каже проф. Миодраг Јовановић из Црне Горе.

Обогаћена је и издавачка дјелатност Међународног славистичког центра.

Објавили смо један модеран уџбеник за младе слависте, "Српски с лакоћом", наставили смо рад на библиографији из области фразеологије, и први том капиталног издања "Александар Белић српски лингвиста вијека", рекла је проф. Драгана Мршовић Мраовић, управник МСЦ-а.

Уз профеосре ту су и студенти славистике за које су обезбијеђена предавањ и лекторска вјежбања.

"Студирам српски, хрватски и словеначки језик, и мислим да је добро студирати још неки словенски језик", каже студенткиња из Бугарске.

Послије Београда, слависти настављају рад у Лозници и Тршићу гдје ће присуствовати 84. Вуковом сабору у Тршићу, као гости Центра за културу "Вук Караџић" чиме се овај научни састанак завршава.

Извор: РТС