latinica  ћирилица
14/09/2017 |  15:13 | Аутор: РТРС

У недјељу устоличење епископа зворничко-тузланскog Фотија

Новоизабрани епископ зворничко-тузлански Фотије биће свечано устоличен у недјељу, 17. септембра, у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини.
Епископ Фотије (фото:eparhija-dalmatinska.hr) -
Епископ Фотије (фото:eparhija-dalmatinska.hr)

Његова светост патријарх Српски Иринеј служиће Свету архијерејску литургију у 9.30 часова, а у 11.00 часова предвиђено је свечано увођење у трон епископа Фотија, најављено је из Епархије зворничко-тузланске.

Потом ће се обрати патријарх Иринеј и бесједиће епископ Фотије.

Владика Фотије изабран је за епископа зворничко-тузланског на редовном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/ 24. маја, а на том мјесту наслиједио је дотадашњег владику Хризостома, који је 3. септембра устоличен за митрополита дабробосанског.

Владика Фотије /Сладојевић/ је рођен 1. фебруара 1961. године у Дујаковцима у Бањалуци. Основну школу завршио је у Чуругу, а Средњу техничку школу у Новом Саду.

Он 1983. године уписује Богословски факултет у Београду на којем је 1988. дипломирао. Потом двије године проводи на постдипломским студијама у Ерлангену у Њемачкој.

По повратку из Њемачке на празник Светог Димитрија 1990. године прима монашки чин у манастиру Ковиљ у Епархији бачкој и исте године на празник Архангела Михаила епископ бачки Иринеј /Буловић/ рукополаже га за јерођакона, а затим на празник Светог Саве 1991. године за свештеномонаха.

Од 1992. до 1993. јеромонах Фотије проводи као свештенослужитељ у манастиру Бођани, а наредних пет година /1993-1998/ ради као професор у Богословији Светог Арсенија у Сремским Карловцима, гдје га и затиче избор за епископа далматинског.

Епископ Фотије је хиротонисан 1999. на Духове у Саборној цркви у Сремским Карловцима, а за епископа далматинског устоличен је на празник Светог апостола Луке и Светог Петра Цетињског, 31. октобра исте године у Саборној цркви у Шибенику.

Према одлуци Светог архијерејског сабора, епископ Фотије је постављен за в.д. ректора обновљене Богословије "Света Три Јерарха" у манастиру Крка 2002. године.

Свети архијерејски сабор СПЦ изабрао је епископа Фотија 25. маја за епископа зворничко-тузланског са сједиштем у Бијељини.

Извор: Срна