latinica  ћирилица
14/09/2017 |  16:10 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Скидање крста цара Душана са Сат-куле у Подгорици, удар на православно биће

Црногорска опозициона Нова српска демократија саопштила је да скидање крста цара Душана са Сат-куле у Подгорици представља "удар на православно биће", те да је ова акција иницирана да би се изазивале нове подјеле у Црној Гори.
Подгорица: Сахат кула - Фото: илустрација
Подгорица: Сахат кулаФото: илустрација

Предсједник подгоричког одбора странке Радош Зечевић рекао је да је крст цара Душана, који је постављен на Сат-кули у Подгорици након ослобођења од вишевјековног ропства под Отоманском империјом, био знак да је родни град његовог претка Стефана Немање, оснивача династије Немањић, постао заједнички симбол свих Подгоричана.

"Данашњу акцију скидања крста иницирали су Демократска партија социјалиста и Агенција за националну безбједност, као и једна исламска обавјештајна служба, како би се на овом питању у православном бићу правиле нове подјеле на оне који су за крст и оне који су против", навео је Зечевић.

Он је навео да је крст цара Душана на Сат-кули један од најзначајнијих симбола Подгорице, који није дијелио грађане све до момента док владајућа коалиција и једна инострана безбједносна служба нису одлучили да га уклоне.

"Вријеме је да се каже - доста је овакве антиправославне и антихришћанске реконструкције", поручио је Зечевић и подсјетио да у Подгорици поједине улице и тргови носе имена некадашњих турских официра, који су били на челу окупаторске отоманске власти, што не смета власти.

Извор: Срна