latinica  ћирилица
14/09/2017 |  16:34 ⇒ 15/09/2017 | 10:25 | Аутор: РТРС

Оштра осуда покушаја узурпације институција; Опозиција не одустаје (ВИДЕО)

Влада Републике Српске најоштрије је осудила покушај узурпације републичких институција од стране појединих опозиционих партија, с намјером да се паралише парламентарна активност и потпуно онемогући рад Народне скупштине. Предсједник парламента Недељко Чубриловић упутио је надлежним институцијама закључке са посљедње сједнице скупштинског Колегијума, међу којима и Службеном гласнику, да у што краћем року објаве све необјављене одлуке парламента. Опозиција условљава рад парламента смјенама у скупштинском руководству и министра Драгана Лукача.
Посланици опозиције блокирали рад Парламента Српске (Фото:Љубомир Тешинић/РТРС) -
Посланици опозиције блокирали рад Парламента Српске (Фото:Љубомир Тешинић/РТРС)

Колегијум Народне скупштине од Уставног суда Републике Српске тражи информацију да ли је одлука о избору чланова у Комисију за спровођење референдума упућена на објаву Службеном гласнику, а од Владе Српске да достави одговоре на сва посланичка питања. Тиме су испуњена два од три захтјева на којима су опозициони посланици инсистирали.

Упркос ванредним околностима, сједница парламента одржана је по закону, каже предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и најављује да ће се наредно засједање одвијати у редовним околностима. Коментаришући најаве опозиције да ће тражити његову смјену, Чубриловић је рекао да су јучерашњи догађаји могли да буду избјегнути, да су из опозиције прихватили понуђена компромисна рјешења.

- Они имају право да траже промјену скупштинског руководства, нека то ураде на законит начин и НСРС ће се изјаснити о томе. На наредном засједању ће се наћи Извјештај главне службе за ревизију о Консолидованом извјештају о извршењу буџета за прошлу годину. /Душко/ Шњегота ће представити тај извјештај. То је и нуђено, али су они тражили да то искључиво буде јуче и то је био камен спотицања. Остали захтјеви су прихваћени - каже Чубриловић.

Опозицији на ово није пристала и покушали су да узурпирају републичке институције. Влада Српске тај потез најоштрије је осудила, а неприхватљивим оцијенила и ометање представника медија да раде свој посао. Пуну подршку дају активностима скупштинског руководства да створе услове за несметан рад.

"Влада Републике Српске и све институције система наставиће да у пуном капацитету обављају своје послове и извршавају Уставом и законом прописане надлежности и обавезе, радећи у интересу грађана Републике Српске и друштва у цјелини", саопштено је из Владе.

Опозициони посланици данас су поновили да ће истрајати у, како тврде, борби против безакоња у републичком парламенту.

- Нас народ подржава и заједно с њим ћемо преузети власт - каже предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Потпредсједник НСРС Ненад Стевандић каже да је "народ видио да послије дешавања у Украјини и Македонији људи тамо не живе боље и да овакви потези губе подршку".

На који начин ће заједно са народом преузети власт, Говедарица није хтио да коментарише, али је, са Чавићем и Бореновићем, захтјевима за смјену предсједника и генералног секретара Народне скупштине, додао и онај за смјену министра унутрашњих послова.

- Неће се више одржавати сједнице, док Лукач не буде смијењен - категоричан је предсједник НДП-а Драган Чавић.

Самостални посланик Адам Шукало поднио је кривичну пријаву против министра унутрашњих послова Драгана Лукача због, како тврди, угрожавања безбједности и изношења тешких пријетњи на његов рачун у скупштинском холу.

- Господин Лукач је мени пријетио физички и изговорио најтеже могуће псовке и друге квалификације и ја сам њему. Али то нема везе са пријетњама које је он мени упутио прије тога. Ја сам изреволтиран ушао с њим у дуел и рекао му "Нећете ми пријетити и нећу Вам то допустити". Претпостављам да сам свашта рекао - каже Шукало.

Министар Лукач објашњава да није пријетио никоме и додаје да је Шукало припаднике полиције који су обезбјеђивали парламент, претходно назвао криминалцима.

- Моје питање њему је било ко му је наредио да руши НСРС која је крвљу стварана. Онда је он почео да хистерише и вришти да му пријетим. Ту је било најмање око 20 људи који могу то да потврде - каже Лукач.

Вербалне нападе на министра Лукача осудили су и премијерка и предсједник Српске. Предсједник Додик поручио је да је Лукач најбољи министар унутрашњих послова којег је Српска икада имала.

- Драган Лукач је и у рату чинио оно што и данас у миру чини. Увијек је био на линији одбране ове државе, док се Вукота Говедарица у камиону брашна склонио у Србију, а Драган Чавић срамно прихватио извјештај о Сребреници и тако трајно жигосао свој народ. Управо та двојица, појачана са политичким профитером Браниславом Бореновићем узеше себи за право да парламентарни живот у Републици Српској условљавају оставком најбољег министра унутрашњих послова којег је Српска икада имала - рекао је предсједник Српске за СРНУ.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић је поручила опозицији да би било паметније да смјењују своје министре у Сарајеву.

- Паметније би им било да смјењују своје министре по Сарајеву и да сачувају и оно мало људског и политичког достојанства што им је остало, ако је уопште нешто и остало, након што се већ годинама обрачунавају са институцијама Републике Српске - рекла је Цвијановићева за СРНУ.

Издаје које је до сад направио СЗП дјечија су игра у вези са овим што су јуче урадили, поручује Лукач. Са овим су сагласни и аналитичари.

- Сјетите се само Ћамила Дураковића у име НВО Одговор. Он је најавио да ће се ово десити у Бањалуци, да ће доћи до сукоба српских партија, посланика и тражио интервенцију СИПА. То је оно што се жели, интервенција институција БиХ, првенствено СИПА, уз потпуно игнорисање институција Републике Српске, првенствено МУП-а - каже Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбједност.

Аналитичар Александар Павић сматра да је у питању мијешање страног фактора.

- Већ имамо то искуство и не смије се дозволити могућност да дође до парализе, тако да неки страни фактор арбитрира - каже Павић.

И бројна удружења осудила су начин на који је опозиција покушала да блокира рад парламента, поручивши да је у овим догађајима видљив потпис западних служби.

- Овдје је на сцени рушење Републике Српске. То не види само онај ко не жели то да види - каже Стефан Стаменковски, из Српског сабора Заветници.

Народна скупштина није случајно мета СЗП, тврди СНСД-ов Сташа Кошарац. У протеклом периоду то су биле институције предсједника и Владе Српске, а сада кризу из бх. парламента покушавају да пренесу на републички.

- НСРС је сада за њих важна арена, јер у наредном периоду треба да донесе низ значајних докумената попут декларације о војној неутралности и декларацеије о очувању српског језика и традиције - каже Сташа Кошарац, посланик СНСД у ПД ПС БиХ.

Савез независних социјалдемократа оцијенио је да је Народна скупштина Републике Српске СДС-у, ПДП-у и НДП-у послужила да докажу тачност навода о македонском сценарију и Сорошевој екипи, спремној на стварање хаоса и рушење институција Републике Српске.