latinica  ћирилица
14/09/2017 |  17:01 | Аутор: РТРС

"Вехабијске заједнице у БиХ су умрежане - имају хиљаде чланова и сљедбеника"

Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ у интервјуу за Хрватски Медијски Сервис говорио је о актуелној теми радикализације као и о превенцији и борби против тероризма.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

На питање Како би оцијенио тренутну ситуацију када је ријеч о радикализације у БиХ, а с обзиром да о тому у задње вријеме говоре и неки инострани државници, Крешић каже - Чињеница је да је тема радикализације у БиХ свакодневна и да се о томе говори свакако. У више наврата сам указивао на овај проблем и ми смо га и препознали кроз Стратегију за превенцију и борбу против тероризма. Исто тако је чињеница да и наши партнери воде рачуна о стању у БиХ тако да врло често имамо различите информације о томе. Појавом тзв. Исламске државе на простору Ирака и Сирије, то је питање у Босни и Херцеговини врло брзо артикулисано у великом капацитету. Показало се, наиме, да су вехабијске заједнице у БиХ многобројне, умрежене, с хиљадама чланова и сљедбеника и, што је најопасније, с многоструко више симпатизера међу обичним, аутохтоним становништвом у Босни и Херцеговини. Тако се готово, тежиште са странаца пренијело на домаће становништво које се конвертовало у радикалну идеологију.

Одговарајучи на питање да ли се заставе ИСИЛ-а вијоре у неким подручјима у БиХ, Крешић каже да се морамо се суочити са реалношћу.

- Годинама су се виориле различите заставе које нису нити застава БиХ нити неке од њених конститутивних народа. Заставе с арапским натписима поред магистралних цеста на Хусину, Љубачама, Пасцима, су биле проблем за мјештане тих насељених мјеста на које надлежне институције нису правовремено и ваљано реаговале. Неке од њих су уклоњене. Данас информација о свему јако брзо обиђе свијет и не могу се ствари преко ноћи заборављати, додао је Крешић.

Извор: ХМС