latinica  ћирилица
14/09/2017 |  17:59 | Аутор: РТРС

Пленковић: Све странке сложне о наставку преговора са Љубљаном

Хрватски премијер Андреј Пленковић и представници парламентарних странака сагласили су се данас да је неприхватљива одлука Арбитражног суда о Пиранском заливу, али да са Словенијом треба наставити преговоре о рјешавању граничног питања.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

"Са Словенијом имамо отворена питања, али она је пријатељска земља", рекао је Пленковић новинарима након данашњег састанка у Загребу.

Он је навео да консултације са парламентарним странкама нису попуштање словеначкој страни, већ да је потребно да опозиционе странке буду упознате са активностима Владе Хрватске.

Пленковић истиче да је предстојећа посјета словеначког премијера Мире Церара Хрватској прилика да се на сто ставе отворена питања, додајући да је став Загреба да се до рјешења граничног питања дође билатералним преговорима, преносе хрватски медији.

"Важно нам је да у билатералним разговорима нађемо рјешење на трагу онога што је Хрватска тражила када је ушла у арбитражни поступак", објаснио је Пленковић.

Челници коалиције Промијенимо Хрватску Иван Ловриновић и Мостар Божо Петров сматра да би питање границе са Словенијом требало везати о остала отворена питања, попут Љубљанске банке.

"Вријеме је да Хрватска заузме чврст став и интегритет", истакао је Ловриновић.

Предсједник СДП-а Давор Бернардић рекао је да су на састанку са Пленковићем затражили транспарентан извјештај о свим отвореним питањима са Словенијом и хрватским позицијама према њима.

Истовремено у Љубљани су се данас састали чланови словеначког парламентарног Одбора за питања одбране који су разговарали о спремности војске за спровођење арбитражне одлуке.

Извор: СРНА