latinica  ћирилица
14/09/2017 |  19:43 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Мост на Сави код Градишке колатерална штета? (ВИДЕО)

Расправа о Пељешком мосту, у други план гурнула је, за Републику Српску, један од најважнијих инфраструктурних пројеката-мост преко Саве код Градишке.
Мост на Сави - Фото: илустрација
Мост на СавиФото: илустрација

Може ли Република Српска постати "колатерална штета" због лоших политика дијела бошњачких политичара? Хоће ли на почетак изградње моста код Градишке чекати још шест година или ће и ово питање рјешавати Милорад Додик и Андреј Пленковић?

"Печат" открива и гдје ће састанак бити одржан...

У билатералном смислу за Хрватску важније земље од Босне и Херцеговине нема! Ову реченицу поновио је током јулске посјете Сарајеву и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Након ове изјаве добросусједски односи већ су били оптерећени, а Пељешки мост горућа је тема посљедњих седмица и нема назнака де ће на ово питање ускоро бити стављена тачка. Док се СДА и ХДЗ свакодневно сукобљавају због изградње моста на Пељешцу-онај преко Саве код Градишке, бар у јавности, нико не помиње.

Умјесто моста-коров и неприступачан терен који води до насипа уз Саву. Даље не можете. Насип је брана између двије државе, јер Хрватска годинама опструише изградњу, а новац из европских фондова користи за властите инфраструктурне пројекте.

До помака је дошло на заједничком састанку, прошле јесени, у Загребу када су Европљани отворено рекли Хрватима да престану с опстукцијом, јер су новац за мост преко Саве код Градишке добили из њихових фондова. Но, Хрвати сада траже додатна средства за изградњу приступног пута од моста до Окучана.

Током септембра требало би да буде одржан још један заједнички састанак,што нам је потврђено и у ресорним министарствима Републике Српске и Савјета министара.

Када ће почети заједничка градња моста одговор смо, још прије мјесец дана, тражили и од Министарства поморства, промета и инфраструктуре. Умјесто одговора из Загреба-ријечи охрабрења долазе од хрватског конзула у Бања Луци који увјерава да је мост код Градишке један од четири приоритета власти у Банским дворима на Марковом тргу.

Први, у води постављени стубови, требало би да се почну низати већ од нарeдног љета. Ипак, постоји бојазан да мост преко Саве нe послужи за поткусуривање, због Пељешког моста, који је проблем само једне (Бакирове странке), а не Босне и Херцеговине.

Нажалост, све је у рукама политике. Не чекајући коначан договор-Управа за индиректно опрезивање увелко је почела изградњу стамбених објеката на новом, будућем граничном прелазу, тик уз непостојећи мост. Инвестиција је вриједна 23 милиона марака, и биће то највећи гранични прелаз у БиХ.

Изградња најмодернијег граничног прелаза са 12 објеката-требало би да буде окончана до краја јуна наредне године. То ће, не смо грађанима Градишке, већ и возачима и путницима, много значити.

За грађане Градишке и локалну власт-мост је више од грађевине. То су врата Републике Српске и БиХ. Најављују да ће са изградњом моста расти и привредна зона. Биће то велики пројекат који не могу реализовати без подршке Владе Српске.

Очекивања су велика. Мост код Градишке не значи само бољу будућност за тај крај, већ и наду да одлазак у Европску унију неће бити искучиво у једном смјеру!

Опширније погледајте у прилогу: