latinica  ћирилица
14/09/2017 |  21:11 ⇒ 15/09/2017 | 10:25 | Аутор: РТРС

Лукач: Нећемо дозволити рушење институција Српске (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач рекао је за РТРС да је опозиција, покушајем блокаде Народне скупштине, покушала да сруши највишу институцију Републике Српске, а самим тим и Републику.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

- Ово је сценарио и матрица обојених револуција које смо имали прилике да видимо у окружењу и шире. Рушење државе увијек почиње блокадом рада скупштине, насиљем и нередом, па позивом сљедбеницима да уђу у скупштину и на крају направе нереде на улицама и на тај начин сруше институције - рекао је Лукач, нагласивши да је такав покушај у Републици Српској јуче успјешно спријечен.

Он је истакао да нико нема право да руши институције Српске.

- Република Српска је створена крвљу српског народа и не смијемо дозволити да је било ко сруши. Људи који су били дезертери у рату, који су бјежали, који се у рату нису ознојили, дају себи за право да уђу у Народну скупштину и покушавају да руше институције Републике Српске. Када то покушавају, морају знати да са друге стране има превише патриота који су крварили за ову републику и који неће дозволити њено рушење - рекао је министар Лукач.

Он је нагласио да насиље и нереди нису начин на који се власт у демократским системима мијења, те да власт Српске никоме неће дозволити да руши Републику и њене институције.

- Ако срушите Народну скупштину, срушили сте Републику. Тиме би сви животи који су дати за њено стварање, били бачени низ воду. То не смијемо да дозволимо. Уосталом, избори су за годину дана, нека они коју су то покушали, докажу народу да су бољи и преузму власт - рекао је министар.

Говорећи о нападу на представнике Радио-телевизије Републике Српске, односно истјеривању нашег сниматеља из НСРС, Лукач је рекао да МУП Српске чека достављање снимака јучерашњих дешавања из Скупштине, те да ће, након сагледавања свих чињеница, утврдити има ли одговорности у конкретном, али и осталим случајевима, попут оног у којем је посланик Адам Шукало дошао у посјед скупштинских картица предсједника парламента Недељка Чубриловића и потпредсједника Жељке Стојичић и Ненада Стевандића.

- Има довољно свједока и материјала и ми ћемо, заједно са Тужилаштвом, утврдити врсте одговорности и поднијети извјештај против одговорних за насиље. Сигурно је да је Шукало направио насиље чупајући картице из уређаја и још је објавио фотографију о томе на свом твитер профилу. Против њега ће сигурно бити поднесен извјештај - рекао је Лукач.

Министар је упитао опозицију да ли је све ово начин за преузимање власти и хоће ли, у случају да дођу на власт, промовисати овакво понашање и спријечавати новинарске екипе у обављању свога посла или ће дозволити транспарентно извјештавање о свом раду.