latinica  ћирилица
14/09/2017 |  21:29 | Аутор: РТРС

Фипа довела инвеститоре за РиТЕ Каменград

Директор Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ /Фипа/ Гордан Милинић разговарао је са делегацијом кинеских компанија и представницима фирме "Лагер" из Посушја о реализацији инвестиције од 1.020.000.000 КМ у вези са пројектом Рудник и Термоелектрана Каменград, у општини Сански Мост, саопштено је из Фипе.
Рудник мрког угља "Каменград" Сански Мост (Фото: sanskimost.gov.ba) -
Рудник мрког угља "Каменград" Сански Мост (Фото: sanskimost.gov.ba)

Милинић је разговарао са делегацијом фирме "Енерџи Чајна груп" и компаније "Чајна енерџи инжењеринг", као и представницима "Лагера" из Посушја на челу са извршним директором Драганом Стипићем са сарадницима, који је власник пројекта Рудник и Термоелектрана Каменград.

С обзиром на то да постоји висок степен сагласности инвеститора и носиоца пројекта о реализацији инвестиције, договорено ја да техничка екипа из Кине посјети Каменград у наредних 10 дана да би са власницима пројекта договарали техничке детаље реализације пројекта, након чега ће услиједити потписивања коначног споразума о реализацији.

Ово је био четврти састанак са кинеском делегацијом на којем је разговарано о овом пројекту.

Делегацију фирме "Енерџи Чајна груп" предводио је потпредсједник групације Ји Ганг, а делегацију компаније "Чајна енерџи инжењеринг" представљали су предсједник Донг Бин и замјеник директора Зуо Зонг.

Влада Федерације БиХ прошле године је донијела одлуку којом изградњу Термоелектране у Санском Мосту сврстава у стратешки пројекат у енергетици у БиХ. Уз капиталну инвестицију од 1.020.000.000 КМ, покретање производње Рудника и производња електричне енергије ТЕ Каменград ће представљати једну од највећих инвестиција у БиХ.

Реализација овог стратешког пројекта допринијеће у великој мјери економском развоју како локалне заједнице, кантона, тако и БиХ, те ће имати велики утицај на запошљавање.

Извор: Срна