latinica  ћирилица
15/09/2017 |  16:06 | Аутор: РТРС

Не можете да смршате? Не једите ништа у ово доба

Наш сопствени биолошки ритам могао би да буде одговорнији за вишак килограма него што смо мислили, пише Индепендент.
Гојазност (Фото: Thinkstock) -
Гојазност (Фото: Thinkstock)

Истраживање "Brigham and Women" болнице у Бостону показало да је да вријеме узимања оброка утиче на нашу тежину у зависности од тога када устајемо и лијежемо, а не од доба дана.

Научници су анализирали податке 110 одраслих људи старости између 18 и 22 година како би забиљежили циркадијално понашање испитаника у оквиру спровођења њихових дневних рутина.

Испитаници су сваки дан путем специјалне апликације биљежили своје рутине, а састав њиховог организма (количина течности, масноће итд.) и вријеме ослобађања мелатонина (који иницира сан) утврђивани су лабораторијским путем.

Реузултати су показали да је након вечере најважније сачекати неколико сати прије одласка у кревет како би организам имао довољно времена да свари оброк.

Учесници са највећим процентом тјелесне тежине конзумирали су највећи број калорија кратко пред спавање, када је ниво мелатонина у њиховој крви био висок.

С друге стране, испитаници са најмањим процентом тјелесне масти одлазили су у кревет неколико сати након поједеног оброка.

Циркадијални ритам који утиче на наш организам разликује се од особе до особе, што због рада у смјенама, што због природне преференције ка раном устајању или касном осласку у кревет.

- Ова истраживања указују на то да је вријеме конзумирања калорија у одсносу на наш биолошки ритам важније од доба дана када конзумирамо оброке - рекао је водећи аутор студије Ендру Мекхил.

Извор: Б92