latinica  ћирилица
15/09/2017 |  20:35 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Пале: Омаж Миодрагу Тарани

У оквиру манифестације "Дани Кинотеке Републике Српске" вечерас је у Културном центру Пале одржан посебан програм посвећен сјећању на филмског редитеља Миодрага Тарану, идејног оснивача и првог директора "Срна филма".
Дани кинотеке Републике Српске (фото:trebevic.net) -
Дани кинотеке Републике Српске (фото:trebevic.net)

Приказан је први документарни филм "Љето сам провео", снимљен у продукцији "Срна филма" 1992. године, који потписују Зоран Маслић и Миодраг Тарана.

Приказани су и Таранини документарци из пријератног периода "Небеска берба" /1991/ и "Дјевојчица из прошлог вијека" /1986/, оба у продукцији сарајевског "Форума" и тадашње ТВ Сарајево.

"У историји кинематографије Републике Српске документарни филм `Љето сам провео...` Зорана Маслића и Миодрага Таране остаће забиљежен не само као први документарац Републике Српске, него и као први награђени филм, а награда са 40. београдског фестивала документарног и краткометражног филма за најбољи филм у видео селекцији из 1993. године уједно је и прва награда у области културе додијељена ауторима из Републике Српске", рекао је новинарима драматург Народног позоришта из Београда Славко Милановић, дугогодишњи сарадник Кинотеке Републике Српске.

Директор Кинотеке Милован Пандуревић рекао је да ће у историји кинематографије Републике Српске име Миодрага Таране вишеструко бити уписано на првом мјесту, као зачетника кинематографије у Српској и идејног оснивача Срна филма, јавног филмског предузећа Републике Српске.

Редитељ из Сарајева Душко Анђић присјећа се да је Тарана на ондашњој ТВ Сарајево био његов "агилни и агресивни млађи колега, који је веома желио да се бави филмским послом, што је заправо и примарно за ову дјелатност, јер све друго дође касније, и са знањем и са талентом".

Према његовим ријечима, Тарана је имао изузетну енергију коју је уграђивао у свој умјетнички филмски опус.

"Таранина прерана смрт ме је силно потресла, јер ми је било жао његове енергије, која је отишла негдје горе. Како ће се та енергија наставити, то не знам...", рекао је Анђић.

Миодраг Тарана рођен је у Требињу 1950. године. Завршио је археологију у Београду. Филмом је почео да се бави још као средњошколац, у родном Требињу.

У студентским данима добија награде у земљи и Чехословачкој, а професионално бављење филмом започиње на ТВ Сарајево, гдје петнаестак година ради као редитељ и осваја награде на фестивалима у земљи и иностранству.

Почетком рата у БиХ, у прољеће 1992. године, долази на Пале, гдје учествује у формирању Српске телевизије "С Канал", а нешто касније и "Срна филма".

Камером биљежи дешавања на бројним ратиштима и прикупља филмску грађу од које настају и први документарци у Републици Српској.

Погинуо је у саобраћајној несрећи у Новом Саду 1993. године, за вријеме одржавања Међународног филмског фестивала "Златни витез", који је тада први и једини пут одржан изван граница Русије, управо у Новом Саду.

Учешће на овом фестивалу донијело је већ тада "Срна филму" и прве међународне награде - Сребрног и Бронзаног витеза за филмове "Мир у Јањи" Зорана Маслића и Миодрага Таране, те "УН про Wар" Миленка Јовановића.

Након пројекција Тараниних филмова услиједило је и ретроспективно приказивање документарних филмова "Срна филма", и то документараца "Мој Милане" /1995/ Душка Анђића, "Сувенир" /1998/ Милована Пандуревића, "Буквар буквица" /2001/ Миленка Јовановића, "Повратак јужним планинама" /1997/ Славка Милановића и "Живот" /2000/ Драгана Елчића.

Тродневни програм "Дана Кинотеке Републике Српске" завршава се сутра пројекцијом филма Срђе Пенезића "Име: Добрица, Презиме: Непознато", са Славком Штимцем у насловној улози.

У филму играју и Хана Селимовић, Богдан Диклић, Мирјана Јоковић, Рената Улмански, Миодраг Мргуд Радовановић, те први пут на филму Хелена Јаковљевић и други. Филм је снимљен 2016. године у продукцији "Логос филма"; свјетску премијеру имао је на фестивалу у Монтреалу у августу, а београдску у "Сава центру" у новембру прошле године.

Пројекцији филма на Палама, у оквиру манифестације "Дани Кинотеке Републике Српске", која ће уједно бити и премијерно приказивање филма у Српској, присуствоваће и дио ауторске екипе сценариста и редитељ Срђа Пенезић, носилац главне улоге Славко Штимац и продуцент филма Весна Голубовић.

Манифестација "Дани Кинотеке Републике Српске", посвећена обиљежавању 25 година од оснивања филмског архива Републике Српске, свечано је синоћ отворена у Културном центру Пале, а током церемоније отварања приказан је документарни филм "Кинотека Републике Српске - мисија која траје" и додијељене су три повеље, као и 20 признања и захвалница институцијама и појединцима, заслужним за развој Кинотеке Српске.

Повеља је постхумно додијељена идејном оснивачу и првом директору Срна филма, филмском редитељу Миодрагу Тарани, док су друге двије повеље уручене Војном филмском центру "Застава филм" Београд и управнику Архива југословенске кинотеке Александру Саши Ердељановићу.

Овом тродневном манифестацијом Кинотека Српске обиљежава 25 година од оснивања филмског архива, првобитно у оквиру "Срна филма", а од 2009. године као републичке установе културе.

Генерални покровитељ манифестације је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.

Извор: Срна