latinica  ћирилица
16/09/2017 |  08:40 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Миловану Данојлићу уручен "Књижевни вијенац Козаре" (ВИДЕО)

Овогодишњем лауреату Књижевних сусрета на Козари Миловану Данојлићу синоћ је уручена награда "Књижевни вијенац Козаре", на свечаној академији одржаној у Позоришту Приједор.
Миловану Данојлићу уручен "Књижевни вијенац Козаре" - Фото: СРНА
Миловану Данојлићу уручен "Књижевни вијенац Козаре"Фото: СРНА

- Ствари су замјенљиве и пропадљиве, а ријечи их надживљују и оне обиљежавају и чувају наше мјесто и наше духовно јединство - поручио је Данојлић, пјесник, романсијер, есејиста, преводилац и публициста.

Академијом су уједно и званично отворени 45. Књижевни сусрети на Козари.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић је, отварајући сусрете, рекао да су ови књижевни сусрети својеврстан поетски помен за Скендера Куленовића и за његову мајку Кнежопољку, за све који су остали на Козари по земуницама неоткривени и на вјечном бранику, за оне који су кренули са Козаре у пратњи бајонета и пушака на пут са кога се нису вратили.

Ђаковић, који је овогодишењем лаурету уручио награду "Књижевни вијенац Козаре", пожелио је добродошлицу пјесницима који су и ове године дошли у походе Козари.

На свечаности стихове су казивали пјесници Драган Колунџија, Љубивоје Ршумовић, Ђорђо Сладоје, Мошо Одаловић, Ранко Прерадовић, Александра Чворовић, Дејан Алексић и Здравко Миовчић.

Централна манифестација овогодишњих Књижевних сусрета на Козари "Пјесничко подне" биће одржана данас у подне на Мраковици када ће лауреату бити уручена и статуа "Љубијски рудар" и новчани дио овогодишње награде.

У умјетничком дијелу програма 45. Књижевних сусрета на Козари учествују глумци Биљана Ђуровић и Небојша Миловановић из Београда, те Драган Маринковић, професор Музичке школе "Саво Балабан" из Приједора.

Домаћин и организатор манифестације "Књижевни сусрети на Козари" је град Приједор, саорганизатори Министарство просвјете и културе Републике Српске, те општине Нови Град, Лакташи, Србац, Градишка, Костајница, Козарска Дубица и град Бањалука.

Спонзор награде "Књижевни вијенац Козаре" је компанија "Арселор Митал".

Досадашњи добитници награде "Књижевни вијенац Козаре", која се додјељује сваке треће године на Козари, су Стеван Раичковић, Светозар Кољевић, Матија Бећковић, Драган Колунџија и Љубивоје Ршумовић.

Извор: СРНА