latinica  ћирилица
16/09/2017 |  09:01 | Аутор: РТРС

Човић у вишедневној посјети САД

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић боравиће од данас до 21. септембра у посјети САД у оквиру које ће у Њујорку учествовати на засједању Генералне скупштине УН, најављено је из Предсједништва БиХ.
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Драган Човић (Фото:predsjednistvobih.ba)

Човић ће прва два дана посјете САД боравити у Чикагу, гдје ће се састати са кардиналом Блејзом Чупићем, те са представницима локалних хрватских удружења и организација.

У понедјељак, 18. септембра, Човић ће учествовати на састанку на високом нивоу о реформи УН, којим ће предсједавати предсједник САД Доналд Трамп, а наредног дана ће присуствовати отварању генералне дебате на засједању Генералне скупштине УН.

Човић ће у уторак, 19. септембра, у послијеподневним часовима присуствовати пријему ЕУ, чији су домаћини предсједник Европског савјета Доналд Таск, потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини.

Он ће у вечерњим часовима присуствовати пријему који Трамп организује поводом засједања Генералне скупштине УН.

У сриједу, 20. септембра, Човић ће се обратити на генералној дебати засједања Генералне скупштине УН, након чега ће у вечерњим часовима присуствовати вечери лидера западног Балкана, коју приређује Могеринијева.

Посљедњег дана посјете Човић ће, на маргинама засједања Генералне скупштине УН, имати низ билатералних сусрета, међу којим и са генералним секретаром УН Антонијом Гутересом.

Делегацију БиХ на отварању генералне дебате засједања Генералне скупштине УН, осим Човића, чине министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, стални представник БиХ при УН Милош Вукашиновић, шеф кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ Елвир Чамџић, савјетник у кабинету члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Диана Чекић и шеф кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Тонка Крешић Гагро.

Извор: СРНА