latinica  ћирилица
16/09/2017 |  09:42 ⇒ 10:39 | Аутор: РТРС

Преминуо један од кључних свједока Кумановске групе

Преминуо је Ниметула Абдулаи, један од кључних свједока оружаног обрачуна између македонских безбједносних снага и илегално наоружане групе Албанаца у Куманову прије двије године, када је погинуло девет полицајаца, а четрдесетак повријеђено.
Куманово - Фото: AP
КумановоФото: AP

Из македонске полиције је саопштено да се ради на расвјетљавању околности под којима је преминуо.

Абдулаи је био запослен у Управи за безбједност и контрашпијунажу у Куманову.

Током судског процеса за случај "Дивље насеље" оптужени за кривично дјело тероризам и учешће у терористичкој организацији тражили су да Абдулаи буде позван као свједок, али тај захтјев није прихваћен.

Суђење такозваној Кумановској групи почело је 9. фебруара прошле године.

У завршној ријечи на суђењу македонско Тужилаштво затражило је доживотни затвор за 37 лица за учешће у оружаном обрачуну са македонском полицијом.

Један од адвоката оптужених Насер Рауфи рекао је да је случај "Дивље насеље" конструкција високих функционера у Управи за безбједност и контрашпијунажу, Бироа за јавну безбједност и бившег министра унутрашњих послова.

Он је у завршној ријечи рекао да су за доказивање невиности неопходни телефонски разговори из Специјалног јавног тужилаштва.

У случају "Дивље насеље" оптужена су лица која су учествовала у обрачуну са македонским безбједносним снагама 9. и 10. маја 2015. године у кумановском кварту Дивље насеље, као и лица која су им била логистичка подршка.

Извор: СРНА