latinica  ћирилица
16/09/2017 |  12:47 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Савремени метод дијализе у Шамцу (ВИДЕО)

Дијализним пацијентима у Шамцу од 1. септембра је доступан савремени метод дијализе- хемодијафилтрација који је, због нешто веће цијене, до сада користио мали број пацијената. Ово је резултат споразума између Министарства здравља и социјалне заштите, Фонда здравственог осигурања Републике Српске и фирме "Фрезенијус", према којем је сада јединствена цијена хемодијафилтрације знатно мања.
Савремени метод дијализе у Шамцу - Фото: РТРС
Савремени метод дијализе у ШамцуФото: РТРС

Сњежана Којић, медицинска сестра из Модриче, годину и по је у редовном програму дијализе. На дијализу долази три пута седмично. Каже да је разлика између "старе" и "нове" методе дијализе осјетна и да јој хемодијафилтрација знатно олакшава опште стање и побољшава квалитет живота.

- Одлично се осјећам послије дијализе, скоро као да да нисам дијализирана. То значи да ми је добро, да је добра дијализа и добар апарат - каже Којићева.

Савремена терапија, коју је до сада примало свега 10 одсто пацијената у шамачком Центру за дијализу, сада је доступна свима. Једна од предности хемодијафилтрације је и мањи број потребних третмана дијализе, а мање су и могућности компликација.

- Хемодијафилтрација је напреднија метода хемодијализе, за нијансу боља. То је метода која уклања више уремијских токсина мале молекуларне тежине, уклања бета 2 микроглобулине и у сваком случају је боља - каже Ненад Петковић, начелник Центра за дијализу.

У Центру за дијализу у Шамцу у редовном програму су 62 пацијента, што је за 10 одсто мање него прошле године. Све је мање пацијената са ендемском нефропатијом, а више са затајењима бубрега узрокованих дијабетесом.