latinica  ћирилица
16/09/2017 |  13:51 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

ДНР: Донбас неће проћи као Српска Крајина

Стални представник самопроглашене Доњецке Народне Републике Денис Пушилин у разговору са РТ прокоментарисао је изјаву канцеларке Њемачке Ангела Меркел која је назвала "интересантном" идеју распоређивања мировне мисије УН у Донбасу, али је нагласила да мировњаци треба да буду на територији читавог региона.
Доњецк (фото: http://novorossia.su) -
Доњецк (фото: http://novorossia.su)

"Да Украјина нема подршку Њемачке, Француске и САД, конфликт би био већ одавно ријешен. За њих нису сигурно приоритет интереси грађана ДНР и ЛНР, већ политичара. Међутим, историја памти шта се десило у Хрватској, Српској Крајини, шта се десило Југославији и зато је за нас таква опција недопустива. Ако Запад заиста жели да ријеши конфликт на политички начин, ако постоје мировне иницијативе, а не неки скривени циљеви увођења контингената УН, то наравно треба га распоредити тамо гдје постоји опасност за сараднике ОЕБС-а. На територији ДНР је ситуација мирна, а још мирнија на граници са Русијом", рекао је он.

Пушилин је нагласио и да, без пристанка ДНР и ЛНР не би било добро распоређивати мировне снаге на читавој територији региона.

"За увођење миротвораца је потребан пристанак обје зараћене стране. У овом случају, једна је Украјина, а друга ДНР и ЛНР. Зато, без нашег става неће бити добро увођење контингента. Сумњам да ће Украјина успјети да то излобира, без обзира на подршку Запада", закључио је стални представник ДНР.

Раније је канцеларка Њемачке Ангела меркел назвала "интересантним" приједлог руског председника Владимира Путина о распоређивању мировне мисије УН у Донбасу.

Међутим, по њеном мишљењу, "снаге УН треба да имају приступ свуда гдје се налазе представници ОЕБС-а", тј. у читавом региону.

Извор: Спутњик