latinica  ћирилица
16/09/2017 |  14:44 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Лукић: Циљ очување Српске у територијалној и политичкој цјеловитости (ВИДЕО)

Универзитетски професор Радомир Лукић, који је данас на оснивачко-обновитељској скупштини изабран за предсједника Прве СДС, рекао је да су основни циљеви те партије да очува Републику Српску у њеној територијалној и политичкој цјеловитости у оквирима Дејтонског споразума.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Лукић је рекао новинарима да ће Прва СДС учествовати на предстојећим општим изборима у Републици Српској и БиХ.

"Наши су интереси да радимо, али заиста искрено и много, на унапређењу разумијевања, међусобног уважавања и поштовања свих народа у БиХ, јер без тога, очигледно, не можемо више да напредујемо", рекао је Лукић.

Он је навео да се из контаката са низом људи из Републике Српске из великог броја општина сазнало да постоји интерес за обнављање идеје СДС-а у лику ове организације, те да постоји жеља да се на мало другачији начин конфигурише политичка ситуација у Републици Српској и БиХ.

"Ми који смо се скупили овдје смо, а и још и они који су са 500 потписа подржали ово оснивање, одлучили да оснујемо странку користећи своје политичко право на слободно политичко удруживање, организовање и дјеловање", рекао је Лукић.

Он је истакао да је жеља Прве СДС да учини све да унаприједи културу политичког дијалога и разумијевања, те да учествује у рјешавању веома великог броја ургентних и великих проблема, које имају и друге земље.

"Ми ћемо у том смислу дјеловати годину дана као ванпраламентарна странка, наравно надамо се послије тога као парламентарна, а своје методе дјеловања прилагодићемо условима ванпарламентарне борбе", рекао је Лукић.

Он је додао да се на оснивачкој скупштини налази више од 400 оснивача и да је прикупљено неколико стотина потписа, што је, према његовим ријечима, сасвим довољно.

Лукић наглашава да је први корак који се мора прећи регистрација, а након тога и унутрашња организациона консолидација странке, као и њено политичко позиционирање у Српској и БиХ.

Коментаришући актуелна дешавања у парламенту Републике Српске, Лукић је рекао да свугдје у свијету опозиција користи различита средства парламентарне опструкције, што је, како каже, за опозицију карактеристично.

"Међутим, увијек се човјек мора упитати, а гдје је крај и чему то води? Та опструкција увијек мора да се води, али има онај час у коме се каже да треба `засвирати и за појас задјенути`, у име стабилности и међусобног разумијевања", рекао је Лукић

Члан Иницијативног одбора Прве СДС Рајко Паповић рекао је новинарима да је данас празник демократије, људских права и слобода у Републици Српској и БиХ.

"Овдје је данас спој младости и искуства, што ће дати огромне резултате у развоју и напретку наше земље на путу правих вриједности", додао је Паповић.

Он је позвао на мобилизацију све добре људе, с циљем напретка и развоја и бољег живота у Републици Српској и БиХ, истичући да се зато данас обнавља рад Прве СДС.

Оснивачко-обновитељској скупштини Прве СДС присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, сенатор Републике Српске Арије Ливне, некадашни предсједник Републике Српске Никола Поплашен, као и бројни гости из политичког, јавног, друштвеног, научног и културног живота Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

Извор: Срна