latinica  ћирилица
17/09/2017 |  09:54 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Наранџасто упозорење због јаког вјетра и обилних падавина

Метеоаларм је за данас издао наранџасто упозорење за већину крајева, осим за крајњи сјевер и Херцеговину, јер се очекује грмљавинско невријеме са јаким ударима вјетра и обилнијим падавинама, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода.
Наранџасти метеоаларм (фото:rhmzrs.com) -
Наранџасти метеоаларм (фото:rhmzrs.com)

За подручју Бањалуке због грмљавине је издато наранџасто упозорење, а жуто јер се очекује мјестимично појачан вјетар.

Подручје Ливна данас је означено наранџастом бојом због најављене обилне кише која локално може да падне између 40 и 80 литара по метру квадратном, као и због јужног вјетра брзине 25 и 45 километара на час. На овом подручју очекује се и грмљавина.

Због јаког јужног вјетра наранџасто упозорење издато је за подручја Сарајева, Тузле и Вишеграда, а жуто због могуће грмљавине.

На подручју Тузле очекује се јужни вјетар са ударима до 65 километара на час, а у Сарајеву удари вјетра могу бити до 75 километара на час.

Жута упозорења због грмљавинских непогода и појачаног вјетра издата су за Бихаћ, Мостар, Фочу и Требиње.

Наранџасто упозорење указује на опасно вријеме, односно да прогнозиране временске појаве могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

Жуто упозорење указује на потенцијално опасно вријеме, односно да прогнозиране временске појави нису неуобичајене, али да је потребан опрез.

Извор: Срна