latinica  ћирилица
17/09/2017 |  12:30 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Мектић апсолутни рекордер - за девет мјесеци имао око 20 обраћања јавности

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, апсолутни је рекордер, не само у БиХ него и у региону, када су у питању конференције за медије и обраћања јавности.

У посљедњих годину дана одржао их је скоро 30, а у првих девет мјесеци ове године чак 20! С друге стране, за исти период ове године министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, један од најуспјешнијих и сигурно најактивнијих у Савјету министара БиХ, одржао је свега три самосталне конференције за медије.

Само Тужилаштво

Мектићеве прес конференције често имају и обрисе стенд-ап комедије, с коментарима на све и свашта. Посебно се памти његов иступ од прије двије године када је на пресу извријеђао новинаре РТРС-а назвавши новинарку Биљану Кнежевић "силикоњаром" те устврдивши како овом јавном сервису "недостају једино црвена позадина и свјетла бордела". Но, вратимо се овој години. Јануар 2017. Мектић је започео с конференцијом о безбједносној ситуацији у БиХ, тренду заустављана одлазака на страна ратишта, затим изјавама Џевада Галијевића...

У фебруару је одржао двије конференције за медије те говорио о тада актуелном референдуму о дану Републике Српске, раду Тужилаштва БиХ, Горану Салиховићу...

Март је био резервиран опет за двије конференције, о састанку Милорада Додика и Александра Вучића у Београду, легализацији канабиса у медицинске сврхе, нападу на државног посланика Сташу Кошарца... На априлским пресицама Мектић је говорио о (не)раду Савјета министара БиХ, афери "Службени ауто", поново о Додику и Галијашевићу, изјавама предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић, Сташе Кошарца и многих других. Мектић је и мај искористио да одржи двије конференције у размаку од свега неколико дана, а говорио је поново о Тужилаштву БиХ, шумским крађама, заједничкој вјежби НАТО-а и Оружаних снага БиХ...

Јули најсиромашнији...

У јуну је Мектић, такође, одржао двије прес конференције, а у изјавама се најприје осврнуо на тада најављене протесте радника, затим на Додика и аферу "200.000 евра", али и концерту Томпсона у Мостару. У јулу је и Мектић мало предахнуо због годишњих одмора, а вјероватно и несносних врућина које су тада владале у БиХ.

Одржао је само једну конференцију те говорио о два спријечена терористичка напада у БиХ. Све је надокнадио у августу, када је одржао чак шест конференција за медије, 15., 18., 21., 23., 29. и 30. августа! Теме су биле Тужилаштво БиХ, ВСТВ, тероризам, пожари, одласци бх. полицајаца на хаџ...

Шта је све говорио

- "Ако Хрватска представља ЕУ, дабогда ја никад не отишао у њу"

- "Неће, Џеваде, бити рата"

- "Ево, Горан Салиховић је имао све деветке и десетке на факултету. Дошао у Тужилаштво и први дан одмах корупција"

- "Нећеш ићи, Милораде, са листе док је твог дугог живота који ти желим"

- "Ево жене која је на позицији високој и 10 минута у оној емисији млатила мојом дипломом"

- Говорећи о Кошарцу: "Нема потребе, не видим га од говорнице"

- "Ко су селефије да ми њима достављамо доказе о њиховој радикализацији? Они не могу клањати на паркингу"

- "Имамо судије у бјекству, тужиоце у притвору, криминалце на слободи"

Изјаве непримјерене времену и простору

Семина Хаџовић-Ајваз, стручњак за политичку комуникацију, шефица катедре за комуникологију Универзитета "Џемал Биједић" у Мостару и директорица Агенције за политичко комуницирање "Полис", истиче да се конференције за медије у правилу организирају онда када је нека вијест од јавног значаја и када што већи број људи треба бити упознат с најновијим информацијама или у ванредним ситуацијама које захтијевају ургентно информирање јавности.

- Анализирајући јавне наступе министра Мектића, може се закључити да су прес-конференције најчешће бурне, обилују изјавама непримјереним времену и простору, вокабулар је неприлагођен јавном комуницирању, често виче, користи фразе као што су "хајка", "жестоко", "увалили", "фаца", те не ословљава своје колеге титулама, него именима као што су Тадићка, Јукићка и слично. Такође, зна се дешавати да на прес-конференцијама чита "извјесне" поруке и здравствене налазе сарадника ВСТВ-а.

Саме конференције понекад обухватају и више тема, што није школски и по правилу, јер долази до конфузије и тешко је препознати кључне поруке, те је уочљиво да често износи личне ставове и мишљења.

Узимајући у обзир чињеницу да је чак двадесет пута у посљедњих девет мјесеци организовао конференцију за медије, слободно можемо закључити да су неке од њих биле беспотребне и да подсјећају на предизборне активности – оцјењује Хаџовић-Ајваз.

Извор: Аваз