latinica  ћирилица
19/09/2017 |  09:24 | Аутор: РТРС

АФП: Египатски туризам се полако опоравља

Египатски туризам полако се опоравља од политичке кризе и терористичких напада, мада преспоро за више хиљада продаваца који се сјећају базара препуних туриста, навела је агенција Франс прес (АФП).
Пирамиде - Фото: Screenshot/YouTube
ПирамидеФото: Screenshot/YouTube

Египат је годинама улагао напоре како би подстакао туристе да посјете чувене археолошке локалитете и плаже на обали Црвеног мора, што је довело до рекордних 14,7 милиона посјетилаца 2010. године.

У тој сјеверноафричкој држави туризам је дуго био кључна привредна грана, медјутим послије побуне 2011. године којом је свргнут предсједник Хосни Мубарак услиједили су вишегодишњи политички немири угрозивши приходе четири милиона људи који су се бавили туризмом.

Египат се такође годинама бори против екстремиста на Синају, али је побуна почела да се шири и постала је опаснија 2013. године послије свргавања исламистичког предсједника Мухамеда Мурсија.

Међу најбројнијим посјетиоцима археолошких локалитета у Египту протекле двије године су туристи из Кине, наводи АФП.

Водећа кинеска туристичка генција Чајна интернешнал травел сервис навела је да је број кинеских туриста који посјећују Египат повећан за 58 одсто у односу на 2015. годину.

Извор: Бета