latinica  ћирилица
19/09/2017 |  10:36 | Аутор: РТРС

Повећање извозних, смањење увозних цијена у Српској

Извозне цијене из Републике Српске у другом тромјесечју ове године веће су за 1,7 одсто, док су увозне ниже за 2,7 одсто у односу на прошлогодишњи ниво, подаци су Републичког завода за статистику Републике Српске.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

Највећи процентуални раст ивозних цијена у другом кварталу ове године од 7,8 одсто забиљежен је код сирових нејестивих материја, док су увозне цијене у тој категорији остале на истом ниову из прошле године.

Раст извозних цијена од седам одсто био је код животињских и биљних уља, масти и воскова, а раст увозних цијена у тој категорији 6,9 одсто.

У посматраном периоду извозне цијене хране и живих животиња ниже су за 3,1 одсто, а увозне цијене у тој категорији ниже су за 0,1 одсто, док су код пића и дувана извозне цијене веће за 3,8 одсто, а увозне за 0,1 одсто.

Код хемијских производа дошло је до смањења извозних цијена за 2,5 одсто, а увозних за 0,2 одсто, док је код машина и транспортних средстава дошло до раста извозних цијена за три осто, а увозних за 3,3 одсто.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је Срни да је повећање извозних и смањење увозних цијена настало усљед умањење способности извозника у односу на увознике у стварању конкуренције путем цјеновне еластичности, као и способности понуде већег обима роба.

"Извозници су у старту у неповољнијем положају од увозника усљед политике валутног одбора коју води Централна банка БиХ гдје је фиксан курс КМ и евра, и на то се сада додају велики трошкови капацитета, застарјелост технолошког процеса, али и величине пословних субјеката који не могу да се користе економијом великог обима", навела је Стојадиновићева.

Она је додала да у стварању нижих цијена увоза од извоза улогу играју и различите врсте субвенција, премија, дотација и сличних давања које у себи садржи производ који из вана стиже на наше тржиште, да ли је то нов или модификован постојећи производ и слично.

Извор: Срна