latinica  ћирилица
19/09/2017 |  10:49 | Аутор: РТРС

Дачић: Забринутост због покушаја ревизије историје

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и представници Америчко-јеврејског комитета су на састанку у Њујорку изразили забринутост због све чешћих покушаја ревизије историје, негирања Холокауста и других злочина.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

На сједници одржаној на маргинама 72. засједања Генералне скупштине УН, Дачић и његови саговорници су разговарали о заједничким пројектима попут изградње спомен-обиљежја жртвама из Другог свјетског рата.

"Позитивно је оцењен напредак у решавању питања реституције јеврејске имовине у Србији", саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Дачић је у Њујорку имао и низ билатералних састанака, међу којима и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

На састанку Дачића са министром иностраних послова Киргизије Ерланом Абдилдајевим истакнуто је да је позиција Киргизије по питању Косова чврста и да се неће мијењати без обзира на исход предстојећих предсједничких избора у тој бившој совјетској републици.

Шеф дипломатије Киргизије рекао је да ће настојати да његова посјета Србији буде реализована до краја године.

У разговору са новим администратором Програма УН за развој /УНДП/ Ахимом Штајнером, Дачић је захвалио за помоћ коју УНДП пружа Србији и изразио наду да ће успјешна сарадња са Тимом УН у Србији бити настављена.

Штајнер, кога је Дачић позвао у посјету Србији, изразио је спремност да УНДП подржи и помогне Србији у реализацији циљева одрживог развоја, а посебно је захвалио за подршку Владе Србије отварању Куће УН у Београду.

Шеф српске дипломатије имао је прилику да се на многобројним скуповима на високом нивоу, на којима учествује током засједања Генералне скупштине УН, сусретне и кратко разговара са директором Свјетске банке, предсједником Црне Горе, министрима иностраних послова Италије, Норвешке и Кеније.

Извор: СРНА