latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:00 | Аутор: РТРС

Џихадистичка пропаганда најактивнија у Британији

Џихадистичка пропаганда на интернету привлачи већу пажњу у Британији него у било којој другој држави у Европи, наводи се у извјештају истраживачког центра "Полиси иксчејнџ".
Џихадисти - Фото: РТРС
ЏихадистиФото: РТРС

Британија представља пету по величини публику на свијету за екстремистички садржај након Турске, САД, Саудијске Арабије и Ирака.

Влада је поручила интернет компанијама као што су "Фејсбук" и "Гугл" да учине више на уклањању џихадистичког материјала, преноси Би-Би-Си.

У извјешају се наводи да је потребно усвојити нови закон о криминализацији "сталног посједовања и конзумирања екстремистичке идеологије", али не и некога ко "случајно набаса" на џихадистички садржај.

Такође, на сличан начин потребно је приступити рјешавању питања дјечије порнографије, укључујући оштрије казне.

Према Закону о тероризму из 2000. године, посједовање информација које могу да буду од помоћи евентуалном терористи представља кривично дјело, али не и материјала који велича тероризам.

У истраживању, у којем је учествовала 2.001 особа у Британији, 74 одсто је подржало нови закон о криминализацији "сталног конзумирања" есктремистичког материјала на интернету, односно читања садржаја који величају тероризам.

У извјештају на 130 страна наводи се да "Исламска држава" седмично објављује више од 100 нових чланака, видео-снимака и новина.

Извор: Срна