latinica  ћирилица
19/09/2017 |  12:03 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Кубуровић: Учињени важни кораци у подршци жртвама насиља

Министар правде Србије Нела Кубуровић изјавила је данас да су учињени важни кораци на систему подршке жртвама насиља у Србији, те најавила да ће у догледно вријеме бити израђена национална стратегија за подршку особама које су биле изложене неком виду насиља.
Нела Кубуровић на Конференција о подршци жртвама у ЖСрбији - Фото: СРНА
Нела Кубуровић на Конференција о подршци жртвама у ЖСрбијиФото: СРНА

Говорећи у Београду на Конференцији о подршци жртвама у Србији, она је подсјетила да је однедавно у примјени нови Закон о заштити од насиља у породици, а да је жртва у центру тог закона.

Прама њеним ријечима, у посљедње вријеме значајно су унапријеђене службе за помоћ малољетницима-жртвама насиља, као и жртвама рата.

"Око пет милиона динара /42.000 евра/ из средстава опортунитета издвојено је за помоћ организацијама које штите жртве, а њихово финансирање ће бити настављено", рекла је Кубуровићева и захвалила Свјетској банци и ОЕБС-у што финансијски подржавају пројекте заштите.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф је истакао да је жртва у центру модерног правосудног система Европе и да јој та улога припада и у српском правосуђу.

Он је истакао да је потребно инсистирати на јакој вези државе и невладиних организација које се баве заштитом и положајем жртава и поручио да Велика Британија жели да активно помогне да правосуђе Србије достигне свој пун капацитет.

Извор: СРНА