latinica  ћирилица
19/09/2017 |  14:07 | Аутор: РТРС

Којић: Без опште реформе неће бити промјене у раду Института за нестала лица БиХ

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да се именовањем нових чланова Колегијума директора Института за нестала лица БиХ неће промијенити ништа набоље у раду ове институције и да је потребно да Савјет министара хитно формира радну групу за реформу Института.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Именовањем нових чланова Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, не улазећу у персонална рјешења, очигледно је да је Савјет министара покушао ствари да 'замаскира' и то 'подвуче' под реформу Института", рекао је Којић Срни.

Којић је истакао да се Република Српска залаже за општу реформу Института за нестала лица БиХ, због чега је потребно да Савјет министара хитно формира радну групу за реформу Института.

"Тада је потребно да се измјенама споразума и подзаконским актима иде на ново именовање Управног одбора и Колегијума директора Института за нестала лица БиХ, те да Међународна комисија за нестала лица /ИЦМП/ нема никаквог утицаја на именовање и избор управљачке структуре у Институту", рекао је Којић.

Он је подсјетио да је прошло годину дана од када је Република Српска предложила члана радне групе за реформу Института за нестала лица БиХ, али да Савјет министара још није формирао ту радну групу.

Којић је напоменуо да реформа Института за нестала лица БиХ мора бити структурална, односно да су потребне измјене подзаконских аката и самог уређења и начина одлучивања у Управном одбору Института.

"Тренутна позиција је таква да, према Споразуму о преузимању улоге суоснивача, консензус у Управном одбору Института чини то да је довољно да један представник из сваког народа од укупно шест чланова гласа 'за'. То није никакав консензус, већ апсурд, због чега Република Српска и тражи реформу Института", појаснио је Којић.

Он је рекао да се Република Српска залаже за потпуну деполитизацију Института за нестала лица БиХ, а не да та институција постане предмет политичких подјела функција.

Коментаришући најаву повлачења ИЦМП-а из улоге суоснивача Института за нестала лица БиХ, Којић је навео да ИЦМП треба да изађе из управљачке структуре и из самог Споразума о суоснивачима Института за нестала лица БиХ.

"ИЦМП не може да оде са ових простора, а да претходно не ријеши посао у вези са идентификацијом, јер они имају лабораторију за ДНК анализу", рекао је Којић.

Привремени управни одбор Института за нестала лица БиХ изабрао је јуче нови Колегијум директора Института у који су именовани Амор Машовић, Марко Јуришић и Никола Перишић.

Предсједник Одбора комесара Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ Томас Милер обавијестио је јуче члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића о процесу изласка Међународне комисије за нестала лица из оснивачке структуре Института за нестала лица.

Извор: СРНА