latinica  ћирилица
19/09/2017 |  14:22 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Угљевик: Представљен оглед 17 хибрида кукуруза (ВИДЕО)

У Доњој Трнови код Угљевика на парцели пољопривредних произвођача Пере и Раде Јовића одржан је "Дан поља кукуруза 2017" на коме је представљен оглед 17 хибрида, те препарат за заштиту биља.
Угљевик - "Дан поља кукуруза 2017" - Фото: СРНА
Угљевик - "Дан поља кукуруза 2017"Фото: СРНА

Представник Института за кукуруз "Земун поље" за БиХ Драгиша Лопандић навео је да је ова година врло атипична када је ријеч о временским условима за производњу кукуруза, те додао да почетни резултати бербе и приноса указују на то да је принос мањи од 30 до 50 одсто него прошле године.

"Временске прилике нису биле повољне, сјетва је почела раније, касније смо имали појаву мразева, па је кукуруз измрзао и поново се регенерисао. У јулу је температура била висока, што је негативно утицало на укупну продукцију и производњу кукуруза", рекао је Лопандић и додао да је, ипак, у јулу, који је најпресуднији за производњу кукуруза, било падавина у одређеним подручјима.

Према његовим ријечима, у данашњем огледу представљено је седам хибрида овог института различитих група зрења, од средње раних до средње стасних хибрида и хибриди пуне вегетације/од Фао 400 до Фао 600/.

Домаћин огледа Перо Јовић рекао је да има добар принос кукуруза.



Он је навео да је засад кукуруза у пуној вегетацији из Фао групе 600 и 500, те истакао да су Фао групе увијек приносније ако им временски услови дозволе.

"Ове године имам око девет хектара засијаног кукуруза. Принос ће бити мањи него лани. Ова парцела на којој се данас изводи оглед је доста добро поднијела сушу, а на парцели су засијана два хектара кукуруза", рекао је Јовић.

Организатор предавања је Ресор за пружање стручних услуга при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

"На овој парцели смо већ шесту годину заредом, кукуруз је у монокултури 48 година уназад, а то веома много говори о самом локалитету и земљишту. Имамо утицај штеточина и биљних болести који су проузроковани монукултуром, а знамо да кукуруз не подноси монокултуру. Ово је риједак примјер, а и изазов да видимо како послије 48 година кукуруз може да успијева у монокултури", рекао је стручни сарадник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Драган Зарић.

Извор: СРНА