latinica  ћирилица
19/09/2017 |  14:54 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Мирјанић у Приједору: До петка усагласити план корисника дрвних сортимената (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је данас у Приједору да ће бити формирана радна група која ће у петак, 22. септембра, у ово министарство донијети усаглашен план са свим корисницима дрвних сортимената на подручју приједорске регије, који ће бити усаглашен са челницима општина регије.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

"Све установе ће бити снабдјевене довољним количинама дрвних сортимената и ту нема ништа спорно", рекао је новинарима Мирјанић, који је данас разговарао са градоначелником Приједора Миленком Ђаковићем и начелницима општина приједорске регије Оштра Лука, Крупа на Уни, Костајница, Козарска Дубица и Нови Град о актуелној теми снабдијевања дрвним сортиментима.

Они су недавно упутили писмо министру и истакли да траже да буду поштоване законске одредбе и основ од 10 одсто који се не може премашити када је ријеч о преливању дрвних сортимента у друге регије.

"Договорено је да радна група на челу са генералним директором ЈП `Шуме Српске`, помоћником за шумарство, директором Шумског газдинства Приједор и извршним директором ЈП `Шуме Српске` за комерцијална питања у петак у Министарство донесе тај усаглашени план расподјеле", рекао је Мирјанић.

Он је додао да се може рећи да су недавни захтјеви који су стигли са састанка градоначелника Приједора и пет сусједних општина били оправдани, а да је данашњи разговор довео до прагматичног договора.

"У овом друштву постоје и други који имају захтјеве и потребе и морамо то усклађивати и уважавати се, па се надам да ћемо овдје добро поставити ствари и да ће доћи до прелијевања из једног у друго шумско газдинство", рекао је Мирјанић.

Ђаковић је захвалио учесницима овог састанка чији је циљ био да се направи оптимализација односа у оквиру предузећа "Шуме Српске" и да свим заинтересованим странама буде обезбијеђено дрво.

"Циљ је на неки начин остварен и надам се да ћемо ту оптимализацију имати већ у петак. Оно што је врло важно јесте да смо овим састанком успјели да се као људи договоримо да балансирамо ове односе и да неће потребе за протестима, како је раније било најављено", рекао је Ђаковић.

Генерални директор предузећа "Шуме Републике Српске" Ристо Марић истакао је да ће сви вртићи, школе, здравствене и друге установе на подручју регије које покрива Шумско газдинство Приједор бити снабдјевене дрвним сортиментима.

"Овдје је основни проблем снабдијевање Дестилације `Теслић` којој по уговору треба да припадне 10.000 метара кубика из приједорског газдинства, а вјерујем да ће након састанка у петак бити договорен начин расподјеле да би све све стране биле снабдјевене и да не би било угрожено функционисање ни установа, нити финалиста, односно посебно предузећа која су производњом извозно оријентисана", рекао је Марић.

Извор: Срна