latinica  ћирилица
19/09/2017 |  14:58 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

"Акцизе - услов за реализацију инфраструктурних пројеката"

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да приступање Транспортној заједници није довољно за реализацију договорених инфраструктурних пројеката у Трсту, те да је кључни услов и даље усвајање сета закона о акцизама.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

"Предсједавајући /Савјета министара Денис/ Звиздић је јуче потписао и надам се да ће у том дијелу бити довољно, али он је погрешно информисао јавност, јер има још један услов који нисмо завршили. Тај услов је рјешавање питања сета закона о акцизама. Тешко ће се доћи до реализације без испуњавања тог услова", рекао је Трнинић.

Он је подсјетио да је у Трсту договорена финансијска подршка пројектима у износу од 20 одсто и најавио да ће почетком октобра ићи у Лондон на преговоре у вези са финансирањем петље Руданка-Јошавка, која ће бити спој постојећег Ауто-пута "9. јануар" и дионице Коридора "Пет Це" код Добоја.

"Вриједност тог пројекта је 70 милиона евра, а у Трсту је договорена подршка од 14 милиона", изјавио је Трнинић за Н1.

Он је нагласио да је до сада у Републици Српској пуштено у саобраћај 76 километара ауто-пута, а са завршетком дионице Бањалука-Прњавор, дужина изграђених километара ће премашити до сада изграђену дионицу Коридора "Пет Це" у Федерацији БиХ.

Трнинић је подсјетио да ће првих десет километара ауто-пута од Маховљана до Друговића бити отворена до краја септембра, а цијела дионица до Прњавора на прољеће наредне године.

Према плану мреже ауто-путева у Републици Српској, предвиђена је изградња 420 километара ауто-путева укључујући дионице од Бањалуке до Новог Града, од Бањалуке до Млиништа и од Добоја до Бијељине.

Извор: СРНА