latinica  ћирилица
19/09/2017 |  15:06 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Вранкић: Системске препреке коче реализацију три милијарде КМ?

Главни ревизор Канцеларије за ревизију институција БиХ Драган Вранкић рекао је данас да у БиХ треба системски почети са реализацијом препорука ревизије како би рад и пословање институција БиХ били ефикаснији и потпуно усклађени са стандардима и законским нормама.
Драган Вранкић (фото: CIN) -
Драган Вранкић (фото: CIN)

Вранкић је учествовао у раду 52. сједнице Комисије за буџет и финансије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на којој је прихваћен годишњи ревизорски извјештај о главним налазима и препорукама за 2016. годину, који садржи 544 препоруке за 74 институције БиХ.

Он је навео да проценат реализације ревизорских препорука износи око 60 одсто, што представља одређени напредак.

Вранкић каже да то није довољно јер је највише препорука које су једноставне природе, а за сложеније је потребан системски приступ и координисани ангажман институција на које се ревизија односи.

Он појашњава да се 544 препоруке ревизора могу груписати у 23 области које се, између осталог, односе на питање јавних набавки, доношење кључних закона и прописа, попут закона о спољним пословима, питање књижења државне имовине, превенције и борбе против корупције, институцију техничког мандата, такозвани полицијски додатак, укрупњавање набавки опреме за полицијске агенције.

Вранкић истиче да ће се досљедним спровођењем ревизорских препорука управљање јавним новцем унаприједити и учинити транспарентнијим и рационалнијим.

Он каже да се од ове године у извјештајима о финансијској ревизији дају два одвојена мишљења, од којих се прво односи на тачност, односно фер приказ и истинитост финансијских извјештаја, а друго на усклађеност активности, финансијских трансакција и информација институција са законима и другим прописима.

Од 74 институције БиХ које су обухваћене овим ревизорским извјештајем, 10 је добило мишљење са резервом, 23 позитивно мишљење, а 40 позитивно мишљење са скретањем пажње, док се Канцеларија суздржала од давања мишљења у случају Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ.

Чланови Комисије похвалили су годишњи ревизорски извјештај и позвали на успостављање механизма којим би се пратила реализација препорука, а отворено је и питање одговорности, односно санкција за руководиоце институција које не спроводе препоруке.

Члан Комисије Амир Фазлић из СДА позвао је да ревизори бар једном годишње обављају разговоре са свим институцијама појединачно.

Мирсад Исаковић из СББ-а БиХ указао је на три милијарде неискориштених кредитних средстава институција БиХ на која се плаћају камате, наводећи да је само прошле године за камате плаћено 2,7 милиона КМ.

Предсједавајући Комисије Предраг Кожул из ХДЗ-а сматра да се препоруке ревизора могу сврстати у три области - системске које се односе на доношење закона и књижења државне имовине, текуће које се односе на правилнике, јавне набавке и запошљавање, те капиталне препоруке које се односе на смјештај институција.

Генерални секретар Савјета министара Звонимир Кутлеша рекао је да Савјет министара до прије двије године није ни разматрао извјештај ревизора, али да сада сугерише институцијама да што прије реализују препоруке.

Он је упозорио да је БиХ далеко од уређење питања државне имовине, упркос договору политичких лидера 2013. године у Бањалуци.

Чланови Комисије закључили су да упуте позив Савјету министара да у одређеном року обавијести Комисију о реализацији препорука из годишњег ревизорског извјештаја, а наглашена је и потреба да се мишљења ревизора нађу у програму рада Савјета министара за наредну годину.

Размотрена четири ревизорска извјештаја

Чланови Комисије за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ разматрали су данас ревизорске извјештаје за прошлу годину за министарства одбране и иностраних послова БиХ, Управу за индиректно опорезивање БиХ и Високи судски и тужилачки савјет - институције које су добиле мишљења са резервом.

Ревизорске препоруке Министарству одбране БиХ односе се на попис средстава, потраживање обавеза није у цјелости извршено у складу са важећим прописима, а упозорено је и да процес покретне перспективне имовине није вјеродостојно евидентиран у пословне књиге с обзиром на то да процес процјене још није завршен.

Наглашен је и проблем неријешеног статуса непокретне и покретне неперспективне војне имовине која додатно оптерећује буџет Министарства чије рјешавање није у његовој надлежности.

Представници Министарства одбране подсјетили су на потешкоће у вези са чувањем и одржавањем тих обеката.

Када је ријеч о Министарству иностраних послова БиХ, ревизија је поново указала на неопходност доношења Закона о спољним пословима, што није у искључивој надлежност Министарства, него Предсједништва БиХ.

Помоћник министра иностраних послова БиХ Драгиша Делић истиче да би доношењем овог закона било ријешено 50 одсто тренутних проблема, што би олакшало и убрзало реализацију ревизорских препорука.

Ревизори су упозорили и на неусклађеност Правилника о систематизацији и унутрашњој организацији са прописаним регулативним оквиром за успостављање Јединице интерне ревизије, као и са одлуком о разврставању радних мјеста, те су уочени недостаци и слабости у процесу јавних набавки.

Мишљење са резервом ревизори су исказали и на одређене неправилности у раду Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, посебно у дијелу који се односи на средства за набавку и опремање објекта за главну канцеларију и Регионални центар у Бањалуци у износу од 37,9 милиона КМ.

Директор УИО БиХ Миро Џакула рекао је да се нико није јавио на расписани тендер за изградњу те зграде. Он је навео да се УИО приликом процедуре набавке софтвера и ИТ-опреме руководила поштивањем највиших срандарда у овој области.

Џакула је затражио разумијевање надлежних органа у БиХ у вези са недостатком још 378 радника у УИО БиХ, поред постојећих 2.800.

Према његовим ријечима, УИО то заслужује јер је то, како је рекао, кључна институција за пуњење буџета институција БиХ.

За Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ ревизори су указали на чињеницу да закључак Савјета министара о враћању позајмице није реализован.

ВСТС је упозорен и на уочене недостатке у процесу јавних набавки које се огледају у начину припреме тендерске документације, а скренута им је пажња и на исплату накнада за рад и путних трошкова за чланове ВСТС-а који су ангажовани пуно радно вријеме.

Комисија ће накнадно утврдити одређене закључке, а за наредну сједницу, која ће бити одржана 27. септембра, најавили су разматрање извјештаја за још шест институција којима је Канцеларија за ревизију институција БиХ дала мишљење са резервом.

Извор: СРНА