latinica  ћирилица
19/09/2017 |  16:01 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Бељак: И мој дјед је био усташа, али то је злочиначки режим

Предсједник Хрватске сељачке странке /ХСС/ Крешо Бељак сматра да већина усташа није имала везе са фашизмом, "већ су били хрватски домољуби", али оцјењује да је режим у Независној Држави Хрватској био "злочиначки и силом наметнут".
Крешо Бељак (фото:ipress.rtl.hr) -
Крешо Бељак (фото:ipress.rtl.hr)

Нацисти, фашизам и усташе, као дио тога, били су апсолутно зло, истиче Бељак и поручује да хрватски интерес никако није веза са фашизмом и нацизмом.

"Треба радити на образовном систему - да дјеца од малих ногу уче шта је био Јасеновац, ко су биле усташе, какав је то био режим", сматра Бељак.

Он напомиње да је модерна Хрватска настала на основама ЗАВНОХ-а, антифашистичког покрета у којем су, уз комунисте, биле и присталице ХСС-а.

Како преносе хрватски портали, Бељак напомиње да је и његов дјед био усташа.

"Мој дјед је и погинуо у усташама, убили су га партизани и ја ово не говорим из позиције некаквог партизанског унука", истиче Бељак.

У Хрватској већ дуже траје талас усташизације, са готово свакодневним инцидентима према Србима, Јеврејима и партизанском покрету.

Све то чини се уз употребу усташких слогана и симбола, које један дио политичара и јавности жели да представи као старе хрватске обичаје и "антифашистичка знамења".

Извор: СРНА