latinica  ћирилица
19/09/2017 |  16:30 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Кошарац: Свјесни да немају већину "гурају под тепих" оставке СНСД-а

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац изјавио је да Колегијум овог дома, свјестан чињенице да нема већину у Представничком дому, "гура под тепих" оставке кадрова СНСД-а на чланство у свим комисијама Представничког и заједничким комисијама оба дома.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Он истиче да је Колегијум Представничког дома потпуно свјестан да нема већину, као што је нема ни предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Кошарац је нагласио да је то неприхватљиво за СНСД и да је очигледно да у Представничком дому нема већине која би могла да допуни комисије када се прихвате наведене оставке.

"Сасвим је јасан став нас из СНСД-а. Поднијели смо неопозиве оставке на чланство у свим комисијама Представничког и заједничким комисијама оба дома и, наравно, ми свој политички став о том питању нећемо мијењати", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да се неће дозволити да се с људима из СНСД-а игра /предсједник СДА Бакир/ Изетбеговић.

"Ако то дозвољава СДС, ми то не дозвољавамо. Сматрамо да је испод сваког нивоа оно што се дешавало са смјеном предсједавајућег Комисије за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом /Николом Шпирићем/", рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да је СНСД поступио у складу са Пословником и обавијестио Колегијум Представничког дома о неопозивим оставкама.

"Уколико имају политичке одговорности, ставиће ту тачку на дневни ред Дома. Очигледно је да недостаје политичка одговорност и број руку које би изгласале избор нових, јер ни Колегијум, ни Савјет министара немају већину у Представничком дому", рекао је шеф Клуба СНСД-а.

Кошарац сматра да се се управо због осјећаја чланова Колегијума да немају већину, сузбија расправа у комисијама о оставкама СНСД-а коју покрећу посланици из других опозиционих странака.

На данашњој сједници Комисије за спољне послове Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ члан ове комисије Младен Босић из СДС-а успротивио се стављању на дневни ред избора новог руководства Комисије док се о томе не изјасни Колегијум.

Босић, који је замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ, истиче да СНСД-у припадају та мјеста у комисијама, да они нису понудили друге људе на та мјеста, него "практично желе да бојкотују комисије".

Он је нагласио да је обавеза посланика СНСД-а да обављају дужности за које их је народ изабрао.

"Не спорим, нити могу да спорим њихову одлуку да не присуствују комисијама, али ни један, ни други колегијум не сматра да има право да усваја било какве оставке у овом тренутку", рекао је Босић.

Према његовим ријечима, уколико неко постави то питање на било којем дому, оно ће, у складу са Пословником, бити уврштено у дневни ред.

"За сада, они се, практично, воде као чланови тих комисија док Дом не заузме другачији став", додао је Босић.

Након данашње сједнице проширеног Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, предсједавајућа тог дома Борјана Кришто рекла је да није расправљано о питању оставки кадрова СНСД-а те да би, уколико неко од посланика делегира то питање, оно могло да се нађе на дневном реду наредне сједнице Дома.

Извор: СРНА