latinica  ћирилица
19/09/2017 |  16:47 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Трамп: Уништићемо Сјеверну Кореју ако настави да се понаша одметнички

Поруком да суверене државе морају буду основа светског поретка, амерички предсједник Доналд Трамп обратио се први пут свјетским лидерима за говорницом Уједињених нација на Генералној дебати Генералне скупштине.
Доналд Трамп (фото:youtube) - Фото: Screenshot/YouTube
Доналд Трамп (фото:youtube)Фото: Screenshot/YouTube

Говорио је о томе како се економија САД налази на рекордно високом нивоу откако је он постао предсједник и захвалио се свима који су помогли САД и понудили саучешће због разорног урагана Ирма.

Након тога је Трамп указао на нове пријетње са којима се свијет суочава. Трамп је истакао да је он изабран да врати моћ америчком народу и да ће за њега Америка увек бити на првом мјесту, као што за сваког предсједника треба његова држава да буде прва.

"Америка ће заувјек бити велики пријатељ свијета и нарочито својих савезника, али неће дозволити да нас користе. Наши грађани су платили цијену слободе, они су се борили и да бране друге државе," рекао је амерички предсједник.

Трамп је наставио да говори о "одметничким режимима", а поготово Сјеверној Кореји. Рекао је да ова земља пријети цијелом свијету и позвао УН да се уједини у борби против Пјонгјанга.

"Ако Северна Кореја настави овако, нећемо имати избора до тога да тотално уништимо Северну Кореју. Ракеташ је у самоубилачкој мисији" рекао је он мислећи на сјевернокорејског предсједника, Кима Џонг Уна.

Након приче о Северној Кореји наставио је са осудом сиријског режима и објаснио зашто је САД извршила напад на Сирију након хемијског напада у којем су страдали цивили. Говорио је и о борби против ИСИл - а и истакао велику улогу САД у тој борби. Критиковао је Иран и рекао да је нуклеарни споразум са Ираном "срамота за САД".

"Морамо одбацити пријетње суверенитету од Украјине до Јужног Кинеског мора јер државе морају поштивати интересе свог народа, као и права других суверених држава", рекао је Трамп.

Предсједник САД је констатовао да неки дијелови свијета "иду до ђавола".

Овогодишњем скупу у Њујорку присуствује око 130 свјетских лидера, али су све очи упрте у Трампа чија је политика "Америка на првом месту" узбунила и савезнике и непријатеље, констатују медији.

Извор: РТС